Dødelig kaninsygdom i udbrud: Klap ikke fremmede kaniner

En dødelig kaninsygdom er meget smitsom, og man bør derfor tage sine forholdsregler, opfordrer dyrlæge.

Ved et dyrskue sidste weekend blev kaniner udelukket, og i et planlagt kaninhopstævne i Ringsted i weekenden er aflyst. (Foto: Johan gadegaard © Scanpix)

Veterinærinstituttet på DTU har testet to kaniner fra henholdsvis Greve og Vedbæk positive i den dødelige kaninsygdom type 2 gulsot (RVHD).

- Dødeligheden er på 90 procent. Det er en virus, så den kan ikke behandles, siger dyrlæge og chefkonsulent hos DTU Mariann Chriél.

Virussen blev opdaget, fordi kaninejerne oplevede, at deres kaniner døde. Fordi sygdommen har så høj dødelighed, er det lovpligtigt at gå til dyrlægen ved mistanke om kaningulsot.

Højsæson for smitte

Lige nu er det højsæson for dyrskuer, kaninhop og andre kaninaktiviteter, og derfor er det ifølge Mariann Chriél vigtigt at tage sine forholdsregler.

- Det er vigtigt, at man ikke klapper andre folks kaniner i denne her periode. Det er sådan, sygdommen spredes, så man skal være ekstra opmærksomhed på hygiejnen, siger Mariann Chriél.

Mennesker kan hverken dø eller blive smittet af sygdommen, men vi kan være smittebærere.

Kaninejere kan forebygge virussen ved at vaccinere mod type 2 gulsot. En vaccine mod type 1 gulsot sikrer ikke mod type 2 gulsot.

- Mange mennesker vaccinerer ikke deres kaniner, fordi man jo kan købe 20 nye kaniner for den pris, en vaccine koster. Men børn bliver jo kede af det, siger Mariann Chriél.

Både tamme og vilde kaniner kan få sygdommen, og ifølge Mariann Chriél døde cirka 10.000 vilde kaniner på Bornholm og Endelave sidste sommer på grund af sygdommen.

Kaniner udelukket fra dyrskue

Sygdommen menes ifølge hende at være spredt gennem Europa - det kan både ske gennem fugle, mennesker, eller hvis kaninejere ikke ved, hvor deres kaniner oprindeligt er fra.

Ved et dyrskue sidste weekend ved Haslev blev kaniner udelukket, og et planlagt kaninhopstævne i Ringsted er i weekenden aflyst.

Ifølge TV 2 er der oprettet karantænezoner fem steder i landet, som strækker sig fra Esbjerg i vest til Gammel Holte i øst.

Karantænezonerne opretholdes i 40 dage, og inden for disse skal kaninerne undgå al kontakt. Karantænezonen omkring hovedstaden strækker sig over et 30 kilometer stort område og omfatter også Køge, Roskilde og Taastrup.