Test fra 1.487 danske bloddonorer kan være med til at kaste nyt lys over, hvor dødelig coronavirus egentlig er.
Verdenssundhedsorganisationen, WHO, har vurderet, at tallet ligger på omkring en til tre procent. Men det kan vise sig at være højt sat, viser beregninger foretaget på Rigshospitalet.
- Vi kommer frem til et meget lavere tal på 1,6 promille. Så hvis vi har 1.000 danskere, der har haft den her infektion, er der en til to, der er døde med den, siger Henrik Ullum, der er overlæge og professor på Rigshospitalet.
Han har sammen med kollegaer gennemgået blodprøver fra knap 1.500 bloddonorer, der fik tappet blod i mandags. Blodet er blevet brugt til at lave en test for antistoffer mod coronavirus, og de foreløbige resultater kaster nyt lys over antallet af smittede.
Højt mørketal over smittede
Antistoffer bliver dannet, når man har overstået en infektion med virusset. Og det viser sig, at 22 af de 1.487 bloddonorer har dannet antistoffer. Der har dog været tilfælde, hvor testen ikke har kunnet fange, at donorerne har været testet positive for coronavirus tidligere.
- Hvis vi justerer for, at testen ikke virker perfekt, og antager, at bloddonorerne er repræsentative for hele befolkningen, svarer det til, at 127.000 personer i Danmark har været smittet.
Når 203 danskere dags dato er erklæret døde med coronavirus, giver det altså en dødelighed på 0,16 procent - eller 1,6 promille.
Men bloddonerer er ikke repræsentative for hele befolkningen, fordi de generelt er sundere end den samlede befolkning.
- Derfor kan det reelle antal, der er smittet i hele den danske befolkning godt være større, siger Henrik Ullum, der understreger, at tallene er foreløbige og skal læses med forbehold.
- Bloddonorer kommer for at donere blod og er sunde og raske. Derfor kan vi måske undervurdere, hvor mange der har været smittet. Vi kan også overvurdere det, hvis de har rejst mere eller været mere syge end baggrundsbefolkningen, siger Henrik Ullum.
Indtil videre er 57.535 personer i Danmark blevet testet for coronavirus. 5.386 er blevet testet positive.
Statens Serum Institut har hele tiden regnet med et betydeligt mørketal og vurderede i går, at det egentlige antal smittede kan ligge på et sted mellem 70.000 og 150.000.
Efter påske begynder Region Hovedstaden at screene alle ansatte, der har patientkontakt, for om de har dannet antistoffer mod coronavirus.
Nye tal skal tages med forbehold
Resultaterne fra antistof-testene skal tages med en række forbehold.
Testen virker heller ikke helt perfekt. Der er flere af de testede, der har været smittet med coronavirus, hvor testen ikke har kunnet se det.
- Det er faktisk 23 procent i vores tal. Men den usikkerhed har vi ganget ind i de tal, jeg lige har præsenteret, siger Henrik Ullum.
Henrik Ullum understreger samtidig, at man ikke nødvendigvis er fuldt garderet mod en ny omgang infektion af coronavirus, selvom man har været den igennem en gang.
- Det sidste usikkerhedselement er, at hvis man har haft en meget mild infektion, så får man en meget svag antistof-respons. Det er ikke nødvendigvis antistoffer, der gør, at man er fuldt immun, så vi kan ikke sige, at man ikke kan få den her infektion igen, siger han og tilføjer:
- Vi ved til gengæld, at en virusinfektion, man allerede har bekæmpet en gang, er man rimelig godt beskyttet imod. Så risikoen for at få den igen er nok lavere, og risikoen for at få en svær infektion vil også være lavere.