Dødsensfarlig bændelorm truer hundeejere

Fødevarestyrelsen anbefaler nu, at hunde over hele landet ormebehandles efter nye fund af smitsom bændelorm, som mennesker kan dø af.

Alle hunde, der færdes frit i naturen, bør ifølge Fødevarestyrelsen have ormekur hver fjerde uge. Især jagthunde er udsatte for den farlige dværgbændelorm og bør vaskes efter jagt. (© Colourbox)

'Echinoccus multilocularis' eller 'rævens dværgbændelorm' kan være dødelig for mennesker.

Tidligere har man fundet parasitten på ræve i Sønderjylland, men nu er den fundet 100 kilometer længere oppe i landet. Derfor anbefaler Fødevarestyrelsen nu, at hundeejere over hele landet ormebehandler deres dyr regelmæssigt for en sikkerheds skyld.

Dværgbændelormen er usædvanlig farlig for mennesker, fortæller John Larsen, der er kontorchef for dyresundhed i Fødevarestyrelsen.

- Hvis hunde bliver smittet af ræve, er der risiko for, at smitten bliver båret videre til mennesker. Det kan give nogle forandringer i organerne, som ligner ondartede svulster, siger han.

Smitten sker via kontakt med afføring fra inficerede dyr.

Særlig opmærksomhed på jagthunde

Det er DTU Veterinærinstitut, der for nylig har påvist rævens dværgbændelorm i en ræv fra Utoft ved Grindsted. Og det viser, at sygdommen er mere udbredt end hidtil antaget, og derfor mener Fødevarestyrelsen, at anbefalingerne om ormebehandling af hunde nu skal være landsdækkende.

Ifølge John Larsen skal hunde, der færdes frit i naturen, ormebehandles omkring hver fjerde uge.

- Jagthunde og gravhunde, der bliver brugt til jagt, skal også vaskes bagefter, tilføjer han.

Det er også vigtigt, at hunde vaskes, hvis de har været i kontakt med ræve eller ræveekskrementer.

Mus og gnavere kan bære smitte videre

For at mindske smitterisikoen anbefaler Fødevarestyrelsen desuden, at hundeejere så vidt muligt undgår, at deres hunde æder mus og andre gnavere, som kan være såkaldte mellemværter for ormen.

Og så skal grønt, frugt eller bær, der kan have været i berøring med afføring fra dyr, skylles ekstra grundigt.

Ifølge Statens Seruminstitut er der i de senere år set en øget forekomst af rævens dværgbændelorm blandt ræve i store dele af Europa, blandt andet i Tyskland og Sverige.

Der er endnu ikke set tilfælde i Danmark, som med sikkerhed kan tilskrives smitte her i landet, men én person er død som følge af denne bændelorm, oplyser Statens Seruminstitut på sin hjemmeside.

Facebook
Twitter