Dødsfald efter stik med AstraZeneca-vaccine undersøges: 'Endnu ikke påvist endelig sammenhæng'

To ansatte i Region Hovedstaden er blevet indlagt med alvorlige symptomer efter vaccination - den ene er afgået ved døden.

Danmark indstillede 11. marts midlertidigt brugen, efter at en 60-årige kvinde i Danmark var afgået ved døden. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Region Hovedstaden bekræfter, at to af deres medarbejdere er blevet indlagt med alvorlige symptomer efter vaccination, og at den ene person er afgået ved døden.

- To af vores medarbejdere er blevet indlagt med henholdsvis symptomer på blodprop i hjernen og hjerneblødning. Den ene er ulykkeligvis afgået ved døden, siger regionen til DR Nyheder.

Den ene er en 30-årig kvinde, der er blevet indlagt med symptomer på en blodprop i hjernen inden for 14 dage efter vaccination, oplyser Lægemiddelstyrelsen til Ritzau.

Foreløbigt tyder det på, at kvinden har haft samme sygdomsbillede som en 60-årig kvinde, der tidligere er død i Danmark efter vaccination.

- Hun viser alle tre symptomer med blødning, blodpropper og lave blodplader, oplyser Lægemiddelstyrelsen.

Sagen er ikke færdigundersøgt. Der er ikke yderligere information om den person, der er død.

Regionen siger videre, at symptomerne giver mistanke om mulige bivirkninger fra vaccination for covid-19. Begge medarbejdere har udviklet symptomer, mindre end 14 dage efter de blev vaccineret med AstraZeneca-vaccinen.

Regionen bekræfter, at der er tale om to nye tilfælde af alvorlige symptomer med AstraZeneca.

En 60-årig dansk kvinde er tidligere død med en blodprop, efter at hun var blevet vaccineret med AstraZeneca-vaccine.

Lægemiddelstyrelsen undersøger

Sagerne er sendt videre til Lægemiddelstyrelsen, der nu ser på dem, fortæller Tanja Erichsen, konstitueret enhedschef i styrelsen.

- Jeg kan bekræfte, at vi har modtaget de to indberetninger, og at vi er i fuld gang med at behandle dem.

- Lige nu er vi i gang med at undersøge, om det er præcist det samme sygdomsbillede med de her multiple blodpropper, lave blodplader og blødning, siger hun.

Tanja Erichsen fra Lægemiddelstyrelsen. (Foto: © Philip Davali, Scanpix)

Endnu ikke påvist sammenhæng

AstraZeneca er en af tre vacciner, der er taget i brug i Danmark. I øjeblikket er brugen af AstraZeneca-vaccinen dog midlertidigt sat på pause på grund af mistanke om bivirkninger.

Om det får betydning for brugen af den britisk udviklede vaccine herhjemme vil tiden vise.

- Hvis det drejer sig om præcis samme billede, så vil det indgå i den samlede analyse, vi er i gang med at lave, sammen med de nye tilfælde, der er kommet i Europa, og så vil det være en del af den tilbagemelding, vi giver til Sundhedsstyrelsen, når vi giver en analysestatus, siger Tanja Erichsen.

Hvad er dit budskab til dem, der allerede har fået AstraZenecas vaccine, og nu er foruroligede?

- Det er, at der endnu ikke er påvist endelig sammenhæng mellem vaccinen og de her hændelser, og her er vi også nødt til at kigge på andre omstændigheder omkring de to borgere, siger Tanja Erichsen.

AstraZeneca-vaccine sat på pause

Det vides endnu ikke, om der er en sammenhæng mellem vaccinen og blodpropperne. Det er ved at blive undersøgt.

Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) har gentagne gange sagt, at vaccinen er sikker, og at fordelene ved den opvejer ulemper.

Det har ikke været muligt for Ritzau at få oplysninger om medarbejdernes køn og alder fra regionen. Den vil heller ikke oplyse, hvornår personerne blev vaccineret eller indlagt, eller hvornår den ene afgik ved døden.

En opgørelse fra Lægemiddelstyrelsen viser, at styrelsen har modtaget 16.998 indberetninger om formodede bivirkninger efter at have fået vaccinestik med AstraZeneca. I alt har flere end 140.000 danskere fået vaccinen fra AstraZeneca.