Dødstal for omskårne drenge kan ikke bruges

Hver uge dør cirka to drengebørn i USA som følge af omskæring, lyder påstanden i den danske debat blandt modstanderne af omskæring, men den bygger på et fejlbehæftet regnestykke fra en magnetsælger, fortæller DR’s Detektor.

Dødstal for omskårne drengebørn i USA bygger på et fejlbehæftet regnestykke. (© DR)

Det går vildt for sig i den danske debat om rituel omskæring af drengebørn.

Ikke mindst fordi indgrebet, hvor forhuden skæres væk, ifølge flere modstandere - herunder en af Danmarks førende eksperter - koster adskillige liv.

"Dødsfald forekommer - omkring 117 årligt i USA alene," skrev overlæge og adjungeret professor i seksuel Sundhed, Morten Frisch, blandt andet i et høringssvar til Sundhedsstyrelsen i januar.

Også på Videnskab.dk, på Politikens nyhedsside, i magasinet Tidens Kvinder og i et debatindlæg i Kristeligt Dagblad er tallet 117 - eller to dødsfald om ugen i USA - blevet nævnt.

Tallet stammer fra en videnskabelig artikel skrevet af amerikaneren Dan Bollinger, som er medlem af interesseorganisationen Intact America, der går ind for et forbud mod omskæring.

Men i virkeligheden er artiklen ikke spor videnskabelig, vurderer flere eksperter ifølge DR's Detektor.

Piger regnes med i drengetal

Dan Bollingers regnestykke bygger på en præmis om, at nyfødte drenge oftere dør end nyfødte piger på grund af infektioner eller blødninger. Og fordi der netop kan opstå infektion og blødning ved en omskæring, så antager Bollinger, at den højere dødelighed for drengene alene skyldes omskæring.

Men at blande pigebørn ind i regnestykket holder ikke, lyder det fra Theis Lange, der er lektor ved Biostatistisk Afdeling på Københavns Universitet.

- Den relevante sammenligning er jo at sammenligne drenge, som bliver omskåret, med drenge, som ikke bliver omskåret, siger han, og påpeger en række andre metodiske fejl i Bollingers regnestykke.

- Den her artikel er langt fra almindelig videnskabelig standard. Vi kan ikke være sikre på tallet 117, og vi kan ikke engang være sikre på, i hvilken retning det er forkert. Det kan være, at omskæring er farligere, men det kan også være, at omskæring er mindre farligt, siger Theis Lange til Detektor.

Bollinger: Tallet er ligegyldigt

Detektor har undersøgt Dan Bollingers faglige baggrund for at begå forskning, og det viser sig, at han har en bachelor i industrielt design og til daglig producerer køleskabsmagneter.

I en mail til Detektor skriver Dan Bollinger:

- Andre estimater varierer fra 2 til 230 døde om året. Mit endelige estimat er i midten af det, så det kan ikke opfattes som ekstremt eller overdrevet. Men tallet er ligegyldigt. Uanset om det er 317, 87 eller 37, så er konklusionen den samme: Alle disse dødsfald kunne have være undgået.

Dansk professor erkender usikkerhed

Professor Morten Frisch, der flere steder har henvist til Dan Bollingers tal, erkender over for Detektor, at estimatet med de 117 dødsfald i USA er usikkert.

- Om estimatet er 17, 117, 1017 eller et helt andet tal, det kan vi jo ikke ane, så det er med næsten 100 procent sikkerhed forkert, at det er 117, siger Morten Frisch og understreger:

- Når vi står i den danske debat, bliver det benægtet, at der sker ulykker ved det her. Det er et helt ufarligt niv i tissemanden, hører vi. Men fakta er, at der dør børn som følge af den her unødvendige operation.

Mangel på opgørelser

Der findes ingen officielle opgørelser over dødsfald som følge af omskæring, kun enkelte eksempler.

I 2012 døde en to uger gammel dreng i Norge af komplikationer efter omskæringen, og senere samme år mistede en måned gammel baby livet i England på grund af akut blødning efter omskæringen.

På Hvidovre Hospital behandler ledende overlæge Klaus Børch hvert år små drenge med komplikationer efter en omskæring.

- Vi ser børn med blødninger, infektion og smerter. De kommer ind én til to gange om året, og det har alle været tilstande, vi har kunne behandle. I hvert fald de børn jeg har set, siger Klaus Børch til Detektor.

Hør mere om usikkerheden ved konsekvenserne af omskæring i Detektor klokken 15:03 på P1 og klokken 21:30 på DR2.