Dømt for et af danmarkshistoriens største røverier: Nu er 50-årig anklaget for at planlægge et nyt

50-årig franskmand har tidligere fået ti års fængsel for et røveri mod Dansk Værdihåndtering.

Der blev brugt brændende lastbiler under røveriet mod Dansk Værdihåndtering i 2008. Ifølge det nye anklageskrift ville de tiltalte bruge brændende busser. Arkivfoto (Foto: MOGENS FLINDT)

En paryk, 11 mobiltelefoner, en silikonemaske, en GPS-jammer, en kikkert og en boltsaks.

Det er nogle af de ting, politiet har konfiskeret i forbindelse med anholdelsen af fem mænd, som i dag sidder på anklagebænken i Retten i Glostrup.

De er tiltalt for at have været i fuld gang med at planlægge et spektakulært røveri, hvor målet skulle være værdihåndteringsvirksomheden Loomis i Taastrup.

Og ifølge politi og anklagemyndighed blev røveriet ikke planlagt helt uden erfaring.

En af de nu tiltalte, den 50-årige Tayeb Si M'Rabet, er tidligere dømt for et af danmarkshistoriens største røverier.

Han blev tilbage i 2012 idømt ti års fængsel af Østre Landsret for at have stjålet et tocifret millionbeløb fra Dansk Værdihåndtering i Brøndby sammen med en anden gruppe mænd.

Nu nægter han sig skyldig i røveriforsøget mod Loomis.

De øvrige fire tiltalte er alle mænd i alderen 23 til 27 år. De er desuden tiltalt for flere andre røverier samt langvarig frihedsberøvelse.

Da der er nedlagt navneforbud mod de fire, kan DR Nyheder ikke bringe flere oplysninger om dem.

Brændende busser skulle spærre vejen

De fem mænd er tiltalt for i forening og efter fælles aftale at ville begå et røveri mod Loomis, hvilket aldrig skete, da de i stedet blev anholdt 28. november 2019.

Ifølge anklageskriftet havde gerningsmændene i august 2019 rekognosceret mod og optaget film samt taget fotos ved Loomis, Politigården i Albertslund og flere busholdepladser.

Desuden havde de anskaffet sig mobiltelefoner til krypteret kommunikation samt en række andre remedier, lyder anklagen.

De tiltalte skal også have udfærdiget kort med angivelse af en flugtrute samt strategiske steder, hvor man kunne spærre vejen med brændende busser eller lignende.

På den måde kunne eftersættelsen af gerningsmændene forsinkes, mener politiet.

Ifølge politiet har gerningsmændene også søgt efter sprængstoffer og entreprenør-køretøjer, som kunne bruges til gennembrydning af virksomhedens mur.

Kun fire millioner fundet fra gammelt kup

Planen for røveriet, som fremgår af anklageskriftet, ligner meget det kup, den 50-årige Tayeb Si M'Rabet tidligere er dømt for.

I de tidlige morgentimer 10. august 2008 brød røvere gennem muren til Dansk Værdihåndtering i Brøndby med en gummiged.

På overvågningsvideoer kunne man se røvere i kedeldragter fylde mellem 62 og 70 millioner i tasker, inden de forsvandt i nogle personbiler efter kun syv minutter. De var desuden alle stærkt bevæbnet med automatvåben.

Og dengang havde røverne gjort deres for at forhindre, at politiet satte efter dem. Der var flere steder kastet partisansøm ud på vejen, som skulle punktere politiets biler.

Derudover havde røverne ved flere afkørsler spærret vejen med 11 lastbiler, hvor flere var sat i brand.

Tidligere efterforskningschef hos Københavns Vestegns Politi Bent Isager-Nielsen har tidligere fortalt til DR, at man holdt sig væk fra gerningsmændene, fordi man var bekymret for, om det kunne ende med skyderi.

Derfor var efterforskningen også massiv, og i løbet af to år optrevlede politiet sagen, der havde flere tråde til Sverige.

- Langsomt stykkede vi det sammen, og så gjorde vi det, som er nødvendigt, når man ikke tager dem på dagen: Vi opklarerede sagen baglæns. Men jeg skulle bruge 10 til 20 mand i det meste af to år for at opklare et røveri, har Bent Isager tidligere fortalt til DR-programmet Kriminelt.

I alt 14 personer blev dømt for røveriet dengang. Men det var langt fra den fulde gevinst fra røveriet, som politiet fandt frem til.

Kun fire millioner blev fundet under en terrasse hos en kvinde, der havde en relation til Tayeb Si M'Rabet. Resten af pengene er aldrig fundet.

Politiets billede af nogle af de penge, de fandt gravet ned under en terasse i Odense (foto: Københavns Vestegns Politi).

Loomis har flere gange været mål

I den nye røveriplan var målet ifølge politiet Loomis, og det er ikke første gang, at Loomis har været omdrejningspunkt for et røveri.

Kun et halvt år før røveriet mod Dansk Værdihåndtering i 2008 valgte ukendte gerningsmænd at bryde muren til Loomis. Dengang forsvandt der også omkring 62 millioner kroner.

Og her havde gerningsmændene også kastet partisansøm på vejene.

Ingen blev nogensinde dømt for røveriet, og pengene er aldrig fundet.

Loomis blev udsat for et røveri kun et par måneder før røveriet mod Dansk Værdihåndtering. Væggen blev smadret af et køretøj. (Foto: Jesper Stormly Hansen)

Når Retten i Glostrup i dag går i gang med at behandle den nye sag, er der afsat 13 retsdage til sagen.

Der falder efter planen dom 26. marts.

Du kan se mere om kuppet mod Dansk Værdihåndtering i DR-programmet 'Kriminelt'.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk