Dømt sexkrænker må ikke længere behandle patienter

Efter afsløringer i P1 Dokumentar får sexkrænkende sosu-assistent frataget sin autorisation.

Styrelsen for Patientsikkerhed blev aldrig underrettet af politiet om sosu-assistentens overgreb. (Foto: MODELFOTO © ColourBox)

To gange er han blevet dømt for at have begået seksuelle overgreb på kvinder i Danmark – senest i 2013, hvor han blandt andre misbrugte en mentalt handicappet kvinde.

I 2014 slog han en kvinde ihjel i Norge.

Alligevel har sosu-assistentens autorisation været gyldig til at behandle nye patienter – indtil nu.

Det viser sig nemlig, at Styrelsen for Patientsikkerhed aldrig er blevet underrettet af politiet om sosu-assistentens overgreb.

- Det er dybt uheldigt. Der tale om en situation, hvor patienter forventer et tillidsfuldt forhold til deres behandler. Hvis de så i stedet bliver krænket, er det dybt alvorligt og helt, helt uacceptabelt, at vi ikke får noget at vide, siger enhedschef i Styrelsen for Patientsikkerhed Anette Lykke Petri til P1 Dokumentar.

Domme kom bag på styrelse

Første gang den ansvarlige tilsynsmyndighed overhovedet hørte om sosu-assistenten var, da radio-programmet for to uger siden overdrog en anonymiseret kopi af en af mandens domme til styrelsen.

Få dage efter viste en søgning i autorisationsregistret, at mandens autorisation ikke længere er gyldig, og Anette Lykke Petri bekræfter, at det er på baggrund af disse oplysninger, at styrelsen har inddraget hans autorisation.

- Ja, det kan jeg bekræfte. Vi vurderede, at en midlertidig autorisationsfratagelse med øjeblikkelig virkning var påkrævet for at sikre patientsikkerheden, siger Anette Lykke Petri.

Sosu-assistenten er langt fra den eneste krænker, styrelsen ikke har fået besked om. Rigsadvokaten har derfor netop sendt nye retningslinjer ud til landets politikredse for, at det ikke sker igen.

Anklager sov i timen

Men den manglende underretning af sundhedsmyndighederne er ikke den eneste alvorlige fejl, politiet har begået i sagen.

Da Retten i Roskilde i februar 2013 skal afgøre, hvilken straf sosu-assistenten skal have, glemmer anklageren at kræve, at manden får frataget sin autorisation.

Fejlen betyder, at retten slet ikke tager stilling til spørgsmålet om autorisation, og derfor bliver manden kun idømt psykiatrisk behandling.

- Det er en meget beklagelig, menneskelig fejl, som giver mig anledning til at indskærpe i politikredsen, at vi skal være meget opmærksomme på, at sådan en fejl her ikke sker igen, siger chefanklager i Midt- og Vestsjællands Politi, Bitte Dyrberg.

Sigtet for drab i Norge

Som det fremgik af P1 Dokumentaren ”Sexkrænkeren i hjemmeplejen”, er manden umiddelbart efter dommen rejst til Norge og har dermed undgået sin behandlingsstraf.

Han har fået job som vikar på et rehabiliteringscenter for svage patienter.

Selvom jobbet ikke kræver autorisation i Norge, kunne han have brugt autorisationen til at søge job, der ville tillade ham en-til-en patientpleje.

Manden er nu sigtet for og har erkendt drab på en kvinde i Norge. Retssagen mod ham begynder mandag.

Fakta: Seksuelle overgreb på sårbare borgere

  • Siden år 2000 er 12 sosu-assistenter eller andet plejepersonale blevet dømt skyldige i seksuelle overgreb på demente ældre, udviklingshæmmede eller psykisk syge. Overgrebene fandt sted på institutioner, hospitaler eller i borgernes eget hjem.

  • P1 Dokumentars gennemgang bygger på en liste fra statsadvokaten, der ikke omfatter alle sager om seksuelle overgreb.

  • Forskere mener, at mørketallet for overgreb kan være særligt stort, når det drejer sig om disse borgere.

Facebook
Twitter