Dømt sosu-assistent er nu tiltalt for drab i Norge

Manden stak af til Norge, hvor myndighederne - helt efter bogen - ikke blev orienteret om behandlingsdom.

En 35-årig kvinde blev i 2014 dræbt af knivstik i dette hus i Fyllingsdalen ved Bergen i Norge. En sosu-assistent fra Danmark er tiltalt i sagen. (Foto: Kjartan Lægreid © NRK)

I 2000 blev han dømt for et voldeligt sexovergreb mod en kvinde, mens han arbejdede som taxachauffør.

Ni år senere havde han uddannet sig til sosu-assistent og forgreb sig på to kvinder, han besøgte som hjemmehjælper.

Og forrige år tog sagen om den sexkrænkende sosu-assistent så endnu en drejning, da han blev anholdt og sigtet for drab i Norge.

Det afslører P1 Dokumentar. På mandag starter retssagen mod manden ved retten i Bergen.

I 2013 blev manden idømt en behandlingsdom for de to overgreb, han begik, da han arbejdede som sosu-assistent. Men han modtag aldrig den behandling, som dommen krævede. Han rejste nemlig til Norge få dage efter dommen – og det fik de norske myndigheder ikke noget at vide om.

Politiet advarer

Den 12. marts 2013 skriver Kriminalforsorgen til Midt- og Vestsjællands Politi, at den dømte sosu-assistent har ringet og fortalt til Kriminalforsorgen, at han er rejst til Norge.

Brev fra Kriminalforsorgen af 12. marts 2013. (Foto: Dokument)

Midt- og Vestsjællands Politi skriver umiddelbart efter til Statsadvokaten, som dernæst skriver til Justitsministeriet, for at orientere om, at manden er rejst til Norge.

Brev af 13. marts 2013 (Foto: Dokument)

Men herfra kommer beskeden aldrig videre.

Justitsministeriet gjorde ikke yderligere

Hvis Danmark skulle kunne bede de norske myndigheder om at fuldbyrde den straf, som sosu-assistenten er idømt, skal der være tale om en straf, der ”medfører frihedsberøvelse”, skriver Justitsministeriet i et brev til Statsadvokaten.

Og derfor gør Justitsministeriet ikke yderligere i sagen.

Brev af 15. november 2013 (Foto: Dokument)

Den fremgangsmåde er helt efter bogen, fortæller Henning Fuglsang, lektor i international strafferet ved Syddansk Universitet.

- Eftersom han jo her ikke er dømt til fængsel, men i stedet er dømt til behandling, så har vi ikke de muligheder (for at få ham udleveret eller straffet i Norge, red.) og derfor har vi ikke rigtig muligheder for at komme videre i det forløb, siger Henning Fuglsang til P1 Dokumentar.

Den nu 50-årige tidligere sosu-assistent slog sig ned i Fyllingsdalen nær Bergen i Norge efter at have forladt Danmark.

Ansat i rehabiliteringscenter

Her fik han job i rehabiliteringscentret på sygehuset Stiftelsen Betanien som ufaglært. Her blev der ikke indhentet straffeattest på manden. Der har heller ikke været ”episoder” med manden i forbindelse med jobbet på rehabiliteringscentret, fortæller den administrerende direktør på Stiftelsen Betanien til den norske avis BT.

Men den 13. december 2014 bliver en etiopisk kvinde, som deler køkken med sosu-assistenten fra Danmark, dræbt af utallige knivstik.

Politiet anholder umiddelbart efter sosu-assistenten, og han bliver sigtet for drab.

Mandens advokat, Randulf Schumann, siger til P1 Dokumentar, at manden erkender at have begået drabet, men at han ikke var sig selv i gerningsøjeblikket. En norsk mentalundersøgelse slår dog fast, at manden ikke var utilregnelig i gerningsøjeblikket.

Manden selv ønsker ikke at deltage i interview.

Facebook
Twitter