Dokumentar: Fairtrade hjælper ikke teplukkere

En DR-dokumentar rejser alvorlig kritik af forholdene på plantager, som producerer te med Fairtrade/Max Havelaar-mærket. Max Havelaar Danmark erkender problemet.

'Den bitre smag af te' kaster et kritisk lys på hele te-branchen. (© DR)

Når forbrugere vælger produkter med Fairtrade-mærket, vil de fleste have en forventning om, at de dermed er med til at forbedre forholdene for arbejdere i ulandene.

Men når det gælder arbejdere på te-plantager i for eksempel Sri Lanka, Kenya og Indien, så gør Fairtrade ikke den store forskel. De har det stort set lige så elendigt som arbejderne på traditionelle plantager.

Det konkluderer tv-dokumentaren 'Den bitre smag af te', som vises på DR1 i morgen onsdag.

Stor fattigdom

Folkene bag udsendelsen har igennem et år besøgt te-plantager - både traditionelle og Fairtrade-plantager - rundt om i verden. Og dokumentaren tegner et billede af kummerlige arbejds- og levevilkår for arbejderne - også på Fairtrade-plantagerne.

Te-arbejderne fortæller om lange arbejdsdage og ekstremt dårlig løn. De seneste ti år er fattigdommen på alle plantager steget med 60 procent, og 40 procent af kvinderne er fejlernærede, hedder det i programmet.

Blår i øjnene

Fairtrade burde sikre, at arbejderne får en økonomisk gevinst af den merpris, forbrugeren betaler. Men det er ikke tilfældet, lyder meldingen fra de te-arbejdere, dokumentar-folkene har talt med.

Steen Vallentin, der er lektor ved handelshøjskolen i København, CBS og ekspert i virksomheders sociale ansvar, mener Fairtrade-mærket er misvisende, når det gælder te:

- Den her te er produceret under nøjagtig samme forhold som alt mulig anden te. Der er jo ingen grund til, at man skal betale mere for det og stikke sig selv blår i øjnene, hvis Fairtrade ikke kan leve op til sit navn, siger han i dokumentaren.

Huller og problemer

Generalsekretær i Max Havelaar Danmark, Judith Kyst, erkender i en pressemeddelelse, at Max Havelaar og Fairtrade har en særlig stor udfordring, når det gælder te-produktion:

- Jeg skal være den første til at indrømme, at ingen systemer er perfekte og uden fejl. Ej heller Fairtrade. Som den kommende dokumentar viser, kan der være huller og problemer. Også vores kommunikation til de danske forbrugere kan blive bedre, så ingen sidder med et forkert billede af virkeligheden for nogle af verdens fattigste mennesker, der arbejder under nogle af de hårdeste vilkår.

'Det bitre smag af te' vises på DR1 onsdag klokken 20.

Facebook
Twitter