Dokumentar sætter spørgsmålstegn ved chikane-sag fra Mariager

Nye oplysninger sår tvivl om hovedvidnets forklaring i sagen om chikane mod en regnbue-familie i Mariager.

I november 2014 var gaderne i den nordjyske by Mariager fyldt med regnbueflag og med tilrejsende demonstranter og politikere.

De var der for at bakke om Tulle Krøyer og hendes familie, der forinden offentligt havde fortalt, at familien var udsat for chikane. Chikane, der var rettet mod dem, fordi Tulle Krøyer er lesbisk, og fordi hun sammen med sin kone har to børn.

Den sigtede i sagen står nu frem i en ny dokumentar, og nægter at have noget med chikanen at gøre.

- Jeg kan simpelthen ikke finde rationale i, hvorfor jeg er blevet udpeget af denne kvinde. Hvorfor jeg overhovedet er blevet sigtet, siger han i DR Dokumentaren 'Løgn eller chikane i Mariager', der bliver vist mandag aften kl. 20.45 på DR1.

Nye oplysninger, som DR Dokumentar har fået adgang til, rokker på et meget væsentligt punkt ved de forklaringer, som hovedvidnet i sagen, Tulle Krøyer, har afgivet.

Forklaringer, som er centrale for politiets sag mod Carsten Anhøj. Mere om det senere.

Hundelorte og pinsekirken

Sagen om chikanen mod regnbuefamilien i Mariager kommer i offentlighedens søgelys i oktober 2014, da Tulle Krøyer giver et interview til Randers Amtsavis om chikanen. Hun fortæller, at familien har modtaget nedsættende sedler med religiøse budskaber, at madaffald er blevet spredt i deres have, og at poser med hundelort er blevet kastet mod deres vinduer.

Sagen bliver meldt til politiet.

Tulle Krøyer antyder under en optræden i Go’ Morgen Danmark på TV2, at der kan være forbindelse mellem den lokale frikirke, Mariagerfjord Frikirke, som er en del af Pinsebevægelsen, og den chikane, familien har været udsat for.

Den lokale frikirke accepterer ikke homoseksuelle vielser.

- Der er mange, der har spurgt om, hvordan jeg kan vide mig sikker på, at det har noget med frikirken deroppe at gøre eller dem, der tilhører Pinsebevægelsen. I og for sig kan jeg jo heller ikke vide det, men deres tro baserer sig på, at mand og kvinde er det eneste rigtige i et ægteskab, siger Tulle Krøyer i DR Dokumentaren.

Sigtet i mere end 400 dage

Få hundrede meter fra Tulle Krøyer og familien bor Carsten Anhøj, der også er gift og har to børn.

Han er ikke selv medlem af den lokale frikirke, men kommer der ofte.

- Vi er ikke medlemmer, men kan godt stå inde for det, der foregår i den kirke, og det er et fantastisk dejligt fællesskab, siger Carsten Anhøj.

Han siger selv, at han ikke har noget imod homoseksuelle.

- Absolut ikke, de må da leve deres liv lige nøjagtig, som de vil. Det har jeg da ikke nogen rettighed til at blande mig i, siger han til DR Dokumentar.

Carsten Anhøj bliver blandet ind i sagen, da den tager en dramatisk drejning den 25. oktober 2014.

Tulle Krøyer fortæller, at hun den nat overrasker en mand i parrets have, der råber: ’I må brænde i helvede!’ og efterlader endnu en seddel, før han forlader haven igen.

Nogle dage efter ser Tulle Krøyer manden fra haven i en bil i lokalområdet, hvilket hun fortæller politiet.

På baggrund af oplysninger om bilen sammensætter politiet en mappe med billeder af forskellige personer, som Tulle Krøyer skal gennemgå. Her genkender Tulle Krøyer den mand, der ifølge hende befandt sig i haven om natten.

- Jeg bladrer det ikke til ende, for jeg ser ham på side to, siger hun om identifikationen.

Manden på billedet er Carsten Anhøj, og han bliver anholdt og sigtet d. 31. oktober. Han har nu været sigtet i sammenlagt 428 dage.

Skrev om mand inden fotoidentifikation

Tulle Krøyers vidneudsagn er afgørende i sagen, da politiet ifølge DR Dokumentar ikke har tekniske spor som dna eller fingeraftryk, der peger på Carsten Anhøj.

Tulle Krøyer fortæller selv, at hun ikke ved, hvem manden på billedet er, da hun udpeger ham som gerningsmanden, der råbte ad hende i haven.

- Nej, jeg aner ikke, hvem han er, siger hun.

Men nye dokumenter, som DR Dokumentar har fået fat på, viser, at Tulle Krøyer allerede har en klar ide om, hvem hun mener, gerningsmanden er, før hun peger på billedet af Carsten Anhøj hos politiet.

Den 27. oktober, fire dage før hun peger på billedet, der viser sig at være af Carsten Anhøj, skriver hun i en mail til frikirken:

- Vi ved, hvem vores fan er, efter at han var i vores have fredag nat. Han bor 500 meter fra os i fugleflugt.

En fotoidentifikation, som den, der udpeger Carsten Anhøj, kræver, at vidnet ikke på forhånd kender gerningsmandens identitet.

- Man må ikke have forsøgt at identificere ham inden, og da slet ikke været nået til en overbevisning om, at det er en bestemt person, for så udpeger man jo bare den person, man tror det er, siger Eva Smith, juraprofessor og ekspert i vidneidentifikation.

I dokumentaren siger Tulle Krøyer, at hun ikke ved, hvem den mand, hun genkender i albummet, er.

- Nej, jeg skriver, han bor i området i 500 meters fugleflugt. Men jeg kender ikke hans adresse.- Men du ved, hvem han er? - Det gør jeg sådan set ikke. På den måde. Skriver jeg ”hans navn er sådan og sådan?”, spørger Tulle Krøyer i dokumentaren.

Endnu en samtale på Facebook

Men der findes endnu en korrespondance, der udfordrer Tulle Krøyers udsagn. Det er en samtale på Facebook, som DR Dokumentar er kommet i besiddelse af efter det første interview med Tulle Krøyer var lavet.

Den 28. oktober, altså tre dage før fotoidentifikationen, skriver Tulle Krøyer til en ven på Facebook:

- Hvis navnet slipper ud i medierne, kan det blive endnu mere besværligt at få ham dømt. Men du kender måske familien Anhøj? - Er fornavnet Carsten? Spørger vennen på Facebook. - Yep, svarer Tulle Krøyer.

Her skriver Tulle Krøyer altså om Carsten Anhøj, flere dag før fotoidentifikationen.

Tulle Krøyer siger i det tidligere interview med DR Dokumentar, at hun først blev bekendt med Carsten Anhøjs navn i juni 2015, da politiet frafaldt sigtelsen i en periode.

DR Dokumentar og DR Nyheder har bedt Tulle Krøyer om et nyt interview, efter at oplysningerne om Facebook-samtalen er kommet frem. Tulle Krøyers advokat, Mikael Skytte Thorstholm, siger til DR Nyheder, at "min klient har allerede deltaget i et interview med DR til brug for udsendelsen og ønsker ikke herudover at bidrage med mere omtale af sagen eller andre af sine personlige forhold".

Nordjyllands Politi vil ikke udtale sig om den konkrete sag, men oplyser, at en afklaring er på vej.

Dokumentaren 'Løgn eller chikane i Mariager' bliver vist mandag aften kl. 20.45 på DR1.

Du kan se et indslag med centrale elementer fra dokumentaren allerede søndag kl. 21 på DR1.

FacebookTwitter