Dokumentarchef: Derfor undersøger vi Tulle Krøyers privatliv

Dokumentarchef Steen Jensen fortæller om de etiske overvejelser bag dokumentaren ‘Løgn eller chikane i Mariager’.

Det er ikke normal praksis at grave ned i folks privatliv i en dokumentar. Men i 'Løgn eller chikane i Mariager' er det nødvendigt at inddrage Tulle Krøyers privatliv, mener dokumentarchef Steen Jensen.

Mandag aften viste DR1 dokumentaren ‘Løgn eller chikane i Mariager’, der sætter spørgsmålstegn ved hovedvidnet, Tulle Krøyers, troværdighed i Mariager-sagen.

Ikke nok med at dokumentaren dykker ned i Tulle Krøyers udtalelser under selve sagen i 2014, den undersøger også hendes privatliv.

Det er, ifølge dokumentarchef i DR Steen Jensen, altid vigtigt at være på vagt som medie, når man træder ind i folks privatliv.

Men ifølge dokumentarchefen er spørgsmålet om Tulle Krøyers troværdighed et væsentligt element i sagen, at det retfærdiggør, at DR inddrager hendes privatliv i dokumentaren.

Det ligger ligesom i ordet privatliv, at det som udgangspunkt ikke er noget, der skal i medierne. Der er dog en undtagelse, og det er, hvis det har en offentlig interesse, og det har vi skønnet, at denne sag har.

steen jensen

- Det ligger i ordet privatliv, at det som udgangspunkt ikke er noget, der skal i medierne. Der er dog en undtagelse, og det er, hvis det private har betydning for en sag af offentlig interesse, og det har vi skønnet er tilfældet her, siger Steen Jensen.

- Mariager-sagen har været en af de mest eksponerede og omtalte sager om chikane mod homoseksuelle, og den fik jo en masse bevågenhed. Netop fordi det er en sag, der har så stor offentlig interesse, har vi valgt at undersøge Tulle Krøyer og hendes troværdighed i et bredere perspektiv. Dermed træder vi et skridt, som vi normalt ikke vil gøre, men her synes vi, det er relevant, forklarer dokumentarchefen.

Går ikke efter Tulle Krøyer

Den sigtede i Mariager-sagen, Carsten Anhøj, er sigtet på 16. måned. Det er han udelukkende på baggrund af Tulle Krøyers vidneudsagn.

- Politiets sigtelse står og falder med hendes troværdighed, og i og med at vi kan dokumentere, at hun på områder ikke taler sandt, så bliver Tulle Krøyers troværdighed pludselig et væsentligt element.

Steen Jensen vil dog gerne slå fast, at meningen med dokumentaren ikke er at gå efter Tulle Krøyer, men derimod at se kritisk på politiets arbejde og ikke mindst at undersøge Carsten Anhøjs retssikkerhed.

- Her er en mand, der nu har været sigtet i et år og næsten fire måneder. Det er rigtig lang tid at være sigtet og ikke have fået afklaret sin sag.

Politiet er sat i verden for at efterforske og opklare sager, men det skal jo ikke forhindre pressen i også at se kritisk på politiets arbejde.

steen jensen

- Jeg mener faktisk, det er en af pressens opgaver at forholde sig kritisk til politiets og domstolenes arbejde. Politiet er sat i verden for at efterforske og opklare sager, men det skal jo ikke forhindre pressen i også at se kritisk på politiets arbejde. Det skal heller ikke forhindre pressen i at undersøge, om en borgers retssikkerhed er tilgodeset, siger Steen Jensen.

Mange spørgsmål til politiet

Politiet har ikke ønsket at medvirke i dokumentaren, fordi sagen stadig efterforskes, og derfor vil de ikke kommentere den i offentligheden. Men Steen Jensen ville gerne have stillet dem en række vigtige spørgsmål i forbindelse med deres efterforskning.

- Vi ville gerne have spurgt dem, hvorfor der er gået så lang tid uden en afklaring. Om de i tilstrækkelig grad har interesseret sig for de ting, der kunne pege i modsat retning af, at Carsten Anhøj er gerningsmanden. Vi ville også gerne have hørt, hvorfor der går så lang tid, før de afhører nogle vidner om noget, der kunne være centralt i sagen.

Vil ikke køre sag for Carsten Anhøj

Mariager-sagen er en af de mest eksponerede og omtalte sager om chikane mod homoseksuelle, og den fik en masse bevågenhed tilbage i 2014.

Dengang var det dog kun én side af sagen - nemlig Tulle Krøyers - medierne fortalte. Med dokumentaren bliver fokus bredt ud, og ifølge Steen Jensen er der ikke tale om, at DR dokumentar nu forsøger at køre en sag for Carsten Anhøj.

Det, synes jeg egentlig ikke, er at køre en sag for Carsten Anhøj. Det er at interessere sig for begge sider i en sag, der har haft en stor offentlig interesse.

steen jensen

- Vi forholder os meget faktuelt til sagens kerne. Nemlig: Er der beviser mod Carsten Anhøj? Hvad består politiets materiale af? Og hvor troværdigt er det vidneudsagn, som gør, at han nu er sigtet? Det, synes jeg egentlig ikke, er at køre en sag for Carsten Anhøj. Det er at interessere sig for begge sider i en sag, der har haft en stor offentlig interesse.

DR Dokumentar har flere gange forsøgt at få uddybende kommentarer fra Tulle Krøyer, men hun har ikke svaret på de mange henvendelser.

DR har i forbindelse med udsendelsen prøvet at få svar på en række spørgsmål via mail, men Tulle Krøyer oplyser gennem sin advokat, at hun ikke ønsker at udtale sig yderligere.

Flere kritiserer, at der i dokumentaren 'Løgn eller chikane i Mariager' bliver gravet i Tulle Krøyers udtalelser og privatliv. Nu svarer DR's dokumentarchef på kritikken.

Opslået af DR Nyheder på 23. februar 2016