Dokumentarfilmen Cowspiracy snyder med grafik

Dokumentarfilmen Cowspiracy bruger misvisende grafikker, fortæller DR's Detektor.

  • Søjlen, der viser husdyrenes vandforbrug, er gjort større, end den burde. (© (c) DR)
  • Søjlen, der viser husdyrenes madforbrug, er større, end den burde være. (© (c) DR)
  • Filmen overdriver også størrelsen på en søjle, der skal vise, hvor meget plads produktion af kød optager i forhold til produktion af palmeolie. (© (c) DR)
1 / 3

Den omdiskuterede dokumentar Cowspiracy tegner et skræmmende billede af, hvor meget produktionen af kød belaster klimaet. Men ud over en række faktuelle fejl, bruger filmen også misvisende grafikker, fortæller DR's Detektor.

I filmen præsenteres en lang række søjlediagrammer, som skal hjælpe seerne med at forstå de alarmerende budskaber. Men Detektor har sammenholdt nogle af de mange søjlediagrammer i filmen med de tal, de dækker over. Og sammenligningen afslører, at flere af filmens grafikker er overdrevne. En brug af grafik, som ifølge lektor og underviser i grafisk retorik ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Niels Heie, er direkte misvisende:

- Det er vigtigt, at man kan aflæse den korrekte størrelse af diagrammet. Det, der vises i diagrammet, skal være sandt. Men det her er direkte misvisende. Man snyder jo seeren, siger han til Detektor.

Øjet vinder over øret

Det er vigtigt at bruge grafik korrekt, da "øjet ofte vinder over øret", når man eksempelvis ser film, fortæller lektor ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Mette Sejsbo.

- Det er en tommelfingerregel, at øjet vinder over øret - især når det er faktuelle oplysninger som eksempelvis tal. Vi har svært ved at huske tal, men forholdet mellem to størrelser er lettere at huske. Og dermed bliver manipulationen værre, hvis man bruger det forkert, siger hun til Detektor.

I klippene nedenunder kan man se Cowspiracys præsentation af de grafikker, Detektor har set på: