DOKUMENTATION Det ved vi om den omtalte voldtægtssag

Læs hvad fire af de centrale personer fortalte i retten i en meget omtalt voldtægtssag, der nu er anket.

Retten i Roskilde får ikke det sidste ord i meget omtalt sag om påstået voldtægt af 17-årig. (Foto: © Bjarke Bo Olsen, Scanpix)

Mandag oplyste Statsadvokaten i København, at byrettens frifindelse af tre unge mænd bliver anket til Østre Landsret.

Mændene blev af Retten i Roskilde frifundet 21. april for voldtægt af en 17-årig pige ved et forsamlingshus i Herfølge. Rettens overordnede begrundelse for frifindelsen var, at det ikke var bevist, at de tre mænd havde voldtaget pigen.

Det var anklagemyndighedens påstand, at pigen var i en hjælpeløs tilstand, hvor hun ikke var i stand til at sige fra over de tre unge mænd. Og de var samtidig tiltalt for at have efterladt hende i hjælpeløs tilstand.

Rettens dom var blandt andet bygget på en udtalelse fra retsmedicinere, som vurderede, at den sukkersygeramte pige ikke kunne miste bevidstheden som følge af de høje blodsukkertal, som hun efterfølgende blev målt til at have. Og heller ikke alkoholpromillen på 1,58 ville have den indvirkning på pigen. Retten vurderede altså i byretten, at hun var i stand til at sige nej.

Det er blandt andet nogle af disse beregninger, som Statsadvokaten mener, skal vurderes med nye øjne i Østre Landsret. Den dengang 17-årige pige var, ifølge anklageskriftet, ikke i stand til at sige fra, fordi hun var fuld og manglede insulin.

Nedenfor kan du få et overblik over de mest centrale personers beskrivelser af, hvad der skete 19. september 2014 på en græsplæne ved et forsamlingshus i Herfølge.

DR Nyheder skal gøre opmærksom på, at referatet af dommen mangler den unge piges vidneudsagn, da hendes forklaring blev afgivet for lukkede døre.

Den første tiltaltes forklaring:

Han kom sammen med to venner og kendte ikke mange til festen. Men han havde gået på samme skole som pigen i 10. klasse, så de kendte hinanden fra tidligere. Ifølge den tiltalte virkede hun til at være i godt humør og havde kontrol over sin krop.

Den i dag 19-årige dreng forklarede, at han havde fået noget vodka og øl, men at han ikke følte sig beruset.

Han dansede med pigen og hendes søster, og efter lidt tid satte han sig hen til sine venner ved et bord, hvor pigen kort efter kom over, og efter hans opfattelse dansede frækt og seksuelt op ad drengene.

På et tidspunkt faldt pigen på dansegulvet til festen, hvor hun gik rundt med en shotflaske. Ikke så længe efter spurgte han, om pigen ville med udenfor. Det ville hun gerne, og de to gik ned til et træ ved forsamlingshuset.

De begyndte at kysse, og han var af den opfattelse, at der skulle ske noget seksuelt. Men lige pludselig faldt pigen sammen og ned på hug. Han forsøgte at løfte hende op, og da han gjorde det, mærkede han hendes insulinpumpe, der var faldet ud. Han vidste ikke, at hun havde sukkersyge.

Han tog hendes arm om skulderen og gik af sted med hende hen mod en gruppe drenge og spurgte, om de ikke ville holde øje med hende. Da han gik derfra, tænkte han ikke over at hente hjælp.

Han så de to andre tiltalte gå om bag en busk med pigen. Han har forklaret, at han ikke kunne se, om hun gik med frivilligt. Han så først de to unge mænd igen, da de senere sad i samme bus på vej hjem fra festen.

Den anden tiltaltes forklaring:

Den anden tiltalte var til festen sammen med den tredje tiltalte i sagen. Han kendte ikke pigen i forvejen og talte først med hende, da han gik over til hende.

Meget af tiden foregik festen udenfor, fordi musikken stoppede. Drengen stod og talte med sin ven, den tredje tiltalte, og to andre kammerater, da de så den første tiltalte komme gående med pigen.

Den tredje tiltalte gik hen for at tale med pigen, og de to giver sig til at flirte med hinanden. Pigen virkede lidt beruset, men ikke noget, der var værd at bide mærke i, forklarede han i retten.

Ifølge ham stod pigen og rørte ved den tredje tiltalte uden på hans bukser. Hans ven spurgte pigen, om den anden tiltalte ikke skulle med. Hun fnisede og sagde "ja". Ifølge ham havde han en fornemmelse af, at der skulle ske noget seksuelt, fordi pigen havde lagt op til det.

De gik alle tre om bag busken, og det udviklede sig til noget seksuelt. Af hensyn til de implicerede unge alder vælger DR Nyheder ikke at referere det nærmere indhold, andet end at den tiltalte fortæller, at pigen deltog frivilligt i akten.

Han forklarede, at der undervejs var en gruppe drenge, heraf den første tiltalte, som fnisende stod og kiggede på. Den afhørte gik flere gange over til dem for at bede dem om at gå væk. Til sidst opgav han at være sammen med pigen og forlod stedet.

Han havde ikke nogen fornemmelse af, at hun ikke kunne tage vare på sig selv, og han vidste ikke, at hun havde sukkersyge. Han forklarede, at han ikke tænkte på at følges med hende væk, men ville tale med hende på et senere tidspunkt.

Han gik tilbage til forsamlingshuset, hvor han konfronterede nogle af de drenge, der havde kigget. Kort efter kom en gruppe ældre drenge fra festen for at høre, om de vidste, hvad der var sket med pigen. De sagde, at de ville gøre slemme ting ved de pågældende, hvis der var sket noget med hende.

Det gjorde den tiltalte bange og sammen med den tredje tiltalte tog de væk derfra. De truende drenge havde sagt, at pigens søster havde fundet hende og ment, der var foregået en voldtægt, hvilket den tiltalte var uforstående overfor.

Den tredje tiltaltes forklaring:

Den sidste af de tre tiltalte kendte ikke pigen på forhånd, men mødte hende til festen, hvor han stod udenfor med nogle venner og den anden tiltalte. Han havde i løbet af aftenen drukket øl og et par shots.

Der opstod en kontakt mellem ham og pigen. Ifølge ham nåede de ikke at tale sammen, før de begyndte at kysse. Pigen tog fat i de to drenges håndled, og de gik sammen om bag buskene.

Han forklarede, at hun virkede bevidst om, hvad der foregik. Han fornemmede, at der skulle ske noget seksuelt, og da de gik om bag buskene, lagde pigen sig ned på græsset, og de begyndte at have samleje. Han var sikker på, at pigen var ved bevidsthed og ville have sagt stop, hvis hun ikke var indforstået med det, der skete.

I retten forklarede han mere detaljeret om forløbet, men det vælger DR Nyheder ikke at bringe.

Da der blev ved med at komme nogen og forstyrre, trak han til sidst sine bukser op og gik. Han gik tilbage til festen, og tog senere hjem sammen med den anden tiltalte, fordi de ældre drenge ledte efter dem.

Pigens søsters forklaring:

Pigen og hendes søster kom sammen til festen og havde i løbet af aftenen drukket både drinks og shots. Hun blev lettere påvirket, mens hendes søster var temmelig påvirket på grund af hendes insulin/blodsukker.

Ifølge søsteren var hun ikke sig selv og svær at komme i kontakt med. Hun forklarede, at hendes søster gjorde mange ting den aften, som hun ikke ville gøre normalt. De to dansede og på et tidspunkt danser en af de tiltalte med dem.

Hun har forklaret, at det var korrekt, at hendes søster sad på skødet af en af de tiltalte, men hun vil ikke bruge ordet seksuelt om hendes dans.

Efter lidt tid sagde hun til drengene, at de skulle lade hendes søster være, fordi hun ikke var sig selv og var diabetiker.

På et tidspunkt gik vidnet væk for at tisse. Da hun kom tilbage var hendes søster og nogle af drengene væk. Hun blev bekymret og sagde til folk, at de skulle sige, hvis de vidste, hvor hendes søster var.

I en lille time ledte hun efter sin søster sammen med en dreng, som politiet ikke har været i stand til at finde og bruge som vidne. De fandt hende bag buskene. Hun lå på ryggen lettere bevidstløs uden trusser på, og med kjolen trukket op. Ifølge søsteren var hun svær at komme i kontakt med, men de fik hende til sidst på benene.

De to talte ikke om, hvad der var sket før den næste dag.