Dokumenter klar, så syrienkriger kan komme hjem: 'Jeg har lært af mine fejl'

Ahmed el-Haj har ventet halvandet år på udlevering til Danmark. Han er sigtet for terror.

Ahmed el-Haj ses her den dag i december 2017, han blev anholdt i Tyrkiet. Han er såret efter et bombeangreb. På billedet holder han det ene af sine børn. Barnet er født i Syrien. (Foto: Privat)

Alle dokumenter om udlevering af den danske syrienkriger Ahmed el-Haj, der lige nu opholder sig i Tyrkiet, er blevet underskrevet.

Derfor burde den danske statsborger snart sidde på et fly på vej tilbage mod Danmark.

Men intet tyder på, at underskrifterne for alvor har sat skub i den langstrakte udleveringsproces, fortæller hans forsvarer, Michael Juul Eriksen.

- Efter, at vi har skrevet under, har budskabet været, at det kunne lette processen, men der sker stadig intet, siger han.

Siden december 2017 har 28-årige Ahmed el-Haj ventet på at blive udleveret til Danmark fra Tyrkiet.

Han rejste i 2013 som en af de første danske statsborgere til Syrien og blev offentligt omtalt, da han optrådte i en Youtube-video, hvor en række danske islamister skyder efter billeder af blandt andre islamkritikeren Lars Hedegaard, den konservative politiker Naser Khader og tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen.

I december 2017 flygtede Ahmed el-Haj til Tyrkiet efter at være blevet såret i et bombeangreb. Her har han siden været tilbageholdt og ønsket at blive sat på et fly mod Danmark.

Siden Ahmed el-Haj blev anholdt, har han fået en dom for at have tilsluttet sig terrororganisationen Islamisk Stat. Men han er siden blevet prøveløsladt.

Ahmed el-Haj: Jeg har lært af min fejl

Derfor befinder han sig nu på et udrejsecenter i Tyrkiet og er hårdt såret, fordi han blev ramt under et bombeangreb i Syrien.

- Jeg sidder i en kørestol og kan ikke gå. Man kan se knogler ud af min højre fod, og jeg ligger med sår og smerter 24 timer i døgnet, siger han fra en telefon fra det tyrkiske udrejsecenter til P1 Orientering.

Derfor er det ifølge ham selv og hans familie nødvendigt, at han kommer i behandling.

- Jeg føler, at de siger, at jeg bare kan dø her, fordi jeg er en trussel, hvis jeg kommer hjem. Men jeg fortryder, jeg tog derned, lyder det.

Men kan du forstå, at nogen ikke vil have dig til Danmark?

- Ja, men jeg kunne ikke finde på at gøre nogen i mit eget hjemland noget. Men den her smerte er noget, jeg har lært af. Det lærer mig ikke at gentage den fejl igen, siger Ahmed el-Haj.

Herhjemme er han sigtet og efterlyst for terror, og ifølge Michael Juul Eriksen er det usædvanligt, at udleveringen er gået så langsomt.

- Det er ikke usædvanligt, at der kan være problemer med udlevering, hvis folk bliver taget i udlandet. Men det her forløb har været usædvanligt langstrakt, siger Michael Juul Eriksen.

- Der har hele tiden været modstridende meldinger om, hvis skyld det er, at han ikke er kommet hjem. Politiet har ment, at bolden ligger på de tyrkiske myndigheders banehalvdel, men så får vi meldinger om, at den ligger hos de danske, siger forsvarsadvokaten.

0:00

Politikere: Han skal blive i Tyrkiet

Dansk politi har været i dialog med Tyrkiet om udleveringen af Ahmed el-Haj siden december 2017. Dermed har sagen om udlevering indtil nu varet mere end halvandet år.

Hverken Københavns Politi eller Rigsadvokaten kan kommentere, hvorfor sagen om udlevering har taget så lang tid.

Det har heller ikke været muligt at få at vide, hvornår Ahmed el-Haj forventes at komme til Danmark, nu hvor dokumenterne i hans sag ligger klar.

I et interview med DR Nyheder i maj 2018 understregede daværende leder af afdelingen for personfarlig kriminalitet i Københavns Politi, Jens Møller Jensen, at politiet arbejdede på at få ham hjem til Danmark.

Ahmed el-Haj (nummer to fra venstre) optog i 2013 en video med tre andre, hvor han skød til måls efter billeder af blandt andre Anders Fogh Rasmussen og Naser Khader

- Da vi bliver bekendt med, at han er anholdt af de tyrkiske myndigheder, kontakter vi dem. De er klar over, at vi har efterlyst ham, og vi sætter de ting i gang, som skal sættes i gang i den anledning, sagde han.

Flere politikere har offentligt opfordret myndighederne til ikke at arbejde på at få Ahmed el-Haj tilbage til Danmark:

- Jeg synes ikke, vi skal udfolde nogle særlige kræfter for at få ham tilbage, har det lydt det fra Socialdemokratiets Morten Bødskov.

Samme melding er kommet fra De Konservatives retsordfører Naser Khader:

- Han har højst sandsynligt begået krigsforbrydelser, og vi har ikke brug for sådan nogle typer i Danmark. Han skal blive i Tyrkiet.