Dom gør det helt lovligt at klippe damer dyrere end herrer

Det er ikke diskrimination, når en frisør klipper en mand billigere, mener Landsretten.

En dameklip er mere tidskrævende end en herreklip, mener Landsretten. Men en frisør må ikke nægte en dame en billigere herreklip med begrundelsen, at det kun er for mænd, hvis hun beder om det. (Foto: iris (modelfoto) © Scanpix)

En korthåret dame kan ikke brokke sig over, at det er dyrere for hende at gå til frisøren end for en ligeså korthåret mand.

Det har Landsretten netop afgjort i en sag om, hvorvidt frisører kønsdiskriminerer, når de kræver en højere pris for dameklip end herreklip.

Den store frisørkæde Stender og den nu konkursramte kæde Cha Cha Cha havde lagt sag an mod Ligebehandlingsnævnet, efter nævnet i december 2012 havde tilkendt en korthåret kvinde en erstatning på 2.500 kroner, fordi hun ikke ville betale mere for klipningen end mænd med samme frisure.

Da sagen var af principiel betydning, gik Frisørernes forening (DOFK) med som tredje part i sagen om at sagsøge nævnet.

- Det er fantastisk dejligt, vi har vundet på vegne af alle vores medlemmer. Det gør verden meget nemmere. Det andet havde været ret uoverskueligt. Det har været vigtigt for os at blive hørt om, hvorfor det er dyrere at udføre dameklip. Det er sket, og det er vi rigtig glade for, siger Connie Mikkelsen, der er formand for DOFK til DR Nyheder.

- Dommen betyder, at frisørerne nu kan prissætte en klipning alt efter, hvor lang tid de bruger på det.

To forskellige klipninger

Nævnet mente, det var i strid med Ligebehandlingsloven at operere med to forskellige priser, men den tolkning var Landsretten således ikke enig i.

- Ud fra bevisførelsen har Landsretten afgjort, at der er en faktisk forskel på dame- og herreklip, da dameklip er mere teknisk indviklet og mere tidskrævende, siger landsdommer Katja Høegh til DR Nyheder.

Forskellen på de to former for klipning begrunder prisforskellen, har Landsretten afgjort.

Damer kan godt få herreklip

Ifølge dommen er det heller ikke kønsdiskrimination at kalde ydelserne for 'dameklip' og 'herreklip'.

Det er derimod i strid med Ligebehandlingsloven at nægte en kvinde en herreklip med den begrundelse, at det kun er for mænd, lyder afgørelsen.

Et mindretal i Landsretten ønskede derfor, at de to frisørforretninger beviste, at den kvindelig kunde godt kunne få herreklip, hvis hun bad om det. Det beviste Stender var muligt, siger Katja Høegh

- Det er en let bevisbyrde at løfte, i og med at ingen af kvinderne har været inde og bede om herreklip, siger hun.

Facebook
Twitter