Dom i dag - ville svenskere bombe Jyllands-Posten?

Anklageren står med en stærk sag mod de fire terrortiltalte, der i dag får deres skæbne afgjort ved retten i Glostrup, lyder det fra DR Nyheders sikkerhedsredaktør.

I dag afsiger retten i Glostrup dom i terrorsagen, hvor fire svenskere er tiltalt for at planlægge terror. Umiddelbart står anklageren med en stærkt sag, vurderer DR Nyheders sikkerhedsredaktør, Claus Buhr.

- Den svenske sikkerhedstjeneste har overvåget de fire i meget lang tid, de blev anholdt med skarpladte skydevåben. Man mangler dog det endegyldige bevis for, at det var Jyllandsposten, de ville angribe, siger sikkerhedsredaktør Claus Buhr.

Planlagde angreb mod JP

De fire mænd kørte i december 2010 til Danmark og overnattede - på samme dag som et stort arrangement skulle løbe af stablen i JP/Politikens Hus. Til arrangementet var 100 sportsfolk, sportsledere og andre gæster samlet, og anklagemyndigheden mener, at mændene ville angribe avishuset med håndvåben og dræbe flere personer.

Men mændene havde været overvåget gennem en længere periode, og ved en politiaktion den 29. december 2010 blev tre af de fire blev anholdt i en lejlighed i Herlev. I lejligheden fandt politiet en pistol, og i mændenes lejede Toyota Avensis fandt man en maskinpistol, patroner og plastikstrips, der kan anvendes som håndjern. Den fjerde mand blev anholdt samme dag i Sverige.

Forklaring i øst og vest

Under retssagen har de tre afgivet forklaring, mens den fjerde har forholdt sig tavs. Dog var der ikke meget sammenhæng mellem de tre forklaringer.

- De to nægter sig skyldige, en vil ikke sige noget og den fjerde er kommet med en delvis tilståelse over for svensk politi. Men ifølge PET var de meget tæt på at gennemføre angrebet. PET slog til den morgen, fordi de frygtede, mændene var på vej ud i deres bil for at begå terrorangrebet på Jyllandsposten, fortæller Claus Buhr.

Risikerer mere end 12 år

Højesteret har flere gange fastslået, at forsøg på terror maksimalt kan give 12 års fængsel i Danmark, men i denne sag risikerer de fire mænd en strængere straf, vurderer sikkerhedsredaktør Claus Buhr.

- Da de fire svenskere ifølge anklagemyndigheden var meget tæt på at begå terrorangrebet, er min vurdering, at anklagemyndigheden vil gå efter en højere straf, siger Claus Buhr.

Facebook
Twitter