Dom i sag om 26 grove hjemmerøverier i dag: Ofre blev slået, truet og bagbundet

Sagen er historisk stor, men generelt falder antallet af hjemmerøverier. 

Et af de 26 hjemmerøverier skete sent om aftenen på Lindevej i Kirke Såby på Midtsjælland. Et pensionistægtepar og to sosu-assistenter fik moderate, fysiske skader. (© (c) DR)

Den hidtil mest omfattende sag om hjemmerøverier i Danmark bliver i dag afgjort ved Retten i Nykøbing Falster.

Seks herboende kroater sidder på anklagebænken, tiltalt for 26 meget grove hjemmerøverier og en række indbrud begået fra 2015 til 2017 på adresser flere steder i landet.

De tiltalte er en familie på fem samt én af familiens venner.

Ifølge et 27 sider langt anklageskrift har de seks personer både slået og truet flere af deres ofre eller bagbundet dem og efterladt dem hjælpeløse i flere timer. Ofrene var ældre borgere.

- Det er en enestående og meget, meget alvorlig sag, som vi ikke har oplevet lignende. De har været mange steder i landet og er kun gået efter ældre, siger vicepolitiinspektør i Nationalt Efterforskningscenter Lars Mortensen.

I anklageskriftet lyder det, at røverne i et tilfælde trak en 82-årig kvinde ud af sengen og viklede gaffatape om både hendes ankler, hænder og ansigt, så hun havde svært ved at trække vejret.

De tog også ifølge tiltalen halsgreb på hende og trak hendes ringe af fingrene så voldsomt, at hun brækkede en knogle. Først efter at have ligget bundet i otte timer, blev den ældre kvinde fundet af sin datter.

Udbytterne fra de 26 hjemmerøverier og indbruddene har ifølge anklageskriftet været alt fra kontantbeløb og smykker til møntsamlinger, elektronik og flere kilo lammekød.

Anklager vil sprænge straframme

Flere af hjemmerøverierne har ifølge anklagen været planlagte og af en ”særlig grov beskaffenhed," fordi ofrene enten er blevet frihedsberøvet eller har oplevet vold af særlig rå, brutal eller farlig karakter.

Og det er så voldsomt, at det ikke er nok med det normale strafmaksimum på ti års fængsel, mener anklageren i sagen, Susanne Bluhm.

Hun har derfor lagt op til, at retten skal bruge en paragraf i straffeloven, som gør det muligt at forhøje straffen med op til 50 procent.

Derfor risikerer de seks tiltalte potentielt op til 15 års fængsel, hvis retten i dag finder dem skyldige.

Færre hjemmerøverier generelt

Selvom den store sag fra Nykøbing Falster skabte stor utryghed på Sjælland, hvor de fleste hjemmerøverier fandt sted, har antallet af hjemmerøverier generelt været faldende siden 2013.

- Vi har set et fald på omkring 30 procent de seneste fem år, og det er jo positivt, for vi ser på hjemmerøverier som en meget alvorlig type af kriminalitet. Sidste år havde vi kun fem tilfælde af de her grove hjemmerøverier, lyder det fra vicepolitiinspektør Lars Mortensen.

Hos politiet har nye værktøjer som Polintel og en udvidelse af systemet med nummerpladegenkendelse for eksempel haft stort betydning for muligheden for at opklare kriminalitet på tværs af landet.

Det har stor betydning, når det for eksempel kommer til omrejsende kriminelle eller indbrudsbander.

- Vi har efteruddannet politifolk og fået nye kompetencer ind, som for eksempel ser på big data, åbne data og kryptering. Samtidig er det også en prioritet i vores grænsekredse. Det har samlet hjulpet os med at nedbringe antallet af indbrud generelt, fortæller Lars Mortensen.

I sagen fra Nykøbing Falster har der typisk været to, tre eller fire hjemmerøvere med på adresserne, mener politiet. Andre har ifølge anklagerne taget del i planlægningen og fået del af udbyttet.

Flere af dem er også tiltalt for bedrageri, besiddelse af skydevåben, ulovlig omgang med hittegods og overtrædelse af færdselsloven.

De seks nægter sig alle skyldige.

Hjemmerøverier

  • Sidste år modtog dansk politi 171 anmeldelser om hjemmerøveri.

  • 80 procent af de sigtede i sager om hjemmerøveri er danskere.

  • 20 procent er omrejsende kriminelle eller herboende udlændinge.

  • Straffen er op til 10 års fængsel for grove hjemmerøverier.

  • Kilde: Rigspolitiet