Dom vil sende chokbølger i indvandrermiljøet

Den præventive effekt af dommen i æresdrabssagen er ikke til at overse. Det siger integrationskonsulent i Københavns Kommune, Manu Sareen.

Dommen i æresdrabssagen i Østre Landsret vil have en stor præventiv effekt, mener integrationskonsulent Manu Sareen. (© DR)

Dommen i æresdrabssager vil sende chokbølger og få nogle til at tænke sig om en ekstra gang. Men desværre ikke alle.

Det mener integrationskonsulent i Københavns Kommune, Manu Sareen.

- Jeg tror på, at det får en præventiv effekt herhjemme, men jeg tror ikke, at den vil bremse alle æresdrabssager. Det er ikke for at være kynisk, men jeg tror, at man stikker blår i øjnene på sig selv, hvis man tror det. Der sker jo stadig masser af mord, selv om der er dødsstraf for det nogle steder i verden, siger han.

Pressede familier

Manu Sareen er ikke et sekund i tvivl om dommens positive effekt på størstedelen af indvandrermiljøet. Men i nogle situationer er familierne så pressede, at der ikke vil være nogen anden udvej end drab - uanset hvad.

- En familiefar har for eksempel sagt til mig: "Jamen, hvad vil du have, at jeg skal gøre? Jeg har lovet min datter væk til min storebrors søn, vil du have, at jeg skal ringe til ham og sige, at nu kommer hun altså sammen med Benny, så du kan godt aflyse brylluppet?" I de situationer er nogle meget pressede, og storebroren vil måske i sådan en situation forvente, at der bliver handlet, siger Manu Sareen.

Signalet er stærkt

Da landsretten valgte at kende samtlige tiltalte skyldige, sendte den samtidig et meget stærkt signal. Det siger en norsk ekspert:

- Det er mig bekendt første gang i Nordeuropa, at så mange familiemedlemmer og dens bekendte er blevet dømt for drab på en ung pige. Det er et område,som FN og andre internationale institutioner har fokus på, og jeg tror dommen vil vække stor opmærksomhed, når den bliver kendt rundt om i verden, siger Unni Wikan, professor i socialantropologi ved Oslo Universitet med speciale i æresdrab.

ExternalContenthttp://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:532c0c156187a216b8e8096e