Dommere om fængsling hjemme: En succes for alle

Mikael Sjöberg undrer sig over justitsministerens skarpe kritik af forsøgsordningen.

Formand for Dommerforeningen Mikael Sjöberg lægger vægt på, at de personer, der har siddet hjemmefængslet er sigtede og dermed ikke dømt for en forbrydelse. (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)

- Det er helt vildt. Jeg har da aldrig kendt mage.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) har ikke meget til overs for den forsøgsordning, der i fire tilfælde har ført til såkaldt hjemmefængsling, som er et alternativ til varetægtsfængsling på en sikret institution.

En kritik, som formand for Dommerforeningen Mikael Sjöberg har svært ved at forstå.

- I de få tilfælde, der har været tale om, må man sige, at det har været en succes. De unge er ikke kommet tilbage i kriminalitet, siger han til DR Nyheder.

Mikael Sjöberg lægger desuden vægt på, at de personer, der har siddet hjemmefængslet, er sigtet og dermed ikke dømt for en forbrydelse. Derfor er ordningen et alternativ til varetægtsfængsling, hvilket ifølge Mikael Sjöberg kan være en fin løsning.

- Der står i loven, at hvis betingelserne for varetægtsfængsling er til stede, men det samme formål kan opnås med mindre indgribende foranstaltninger, så skal vi anvende dem. Det sker ikke så ofte, men det er nærliggende – ikke mindst for unge personer.

Mikael Sjöberg undrer sig over justitsministerens kritik, når et alternativ til fængselsstraf – fodlænkentilsyneladende falder i god jord.

- Det er tankevækkende, at når vi kommer over i den anden ende af systemet, hvor folk er dømt, så har politikerne intet besvær med, at de skal sættes i fodlænke, hvor de også kommer ud blandt befolkningen, siger dommerformanden.

Det er retsplejeloven, som giver mulighed for, at man kan blive varetægtsfængslet i eget hjem. Det kan ske, hvis domstolene har godkendt det, hvilket er sket i fire københavnske sager om unge under 18 år.

Idéen er opstået i Socialforvaltningen i Københavns Kommune i håb om at fastholde de unge, som bliver sigtet og varetægtsfængslet for kriminalitet, i uddannelse og arbejde.

I alle fire tilfælde med varetægtsfængsling i et hjem har de unge overholdt aftalerne med kommunen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter