Dommere: Stor hashsag bør gå om

En stor hashsag med 11 tiltalte skal starte forfra i landsretten, lyder indstilling.

Fra 2012 til 2014 arbejdede politiagenter undercover på Christiania, hvor de samlede beviser til danmarkshistoriens største sag om salg af hash i Pusher Street - kaldet Nordlys. (© dr)

En stor hashsag med 11 tiltalte skal med stor sandsynlighed starte forfra i landsretten, efter at en anklager blev taget af sagen for at instruere politividner i, hvad de skulle sige.

Østre Landsrets 3. afdeling har oplyst, at den agter at erklære sig inhabil i sagen, oplyser advokat Kim Bagge, der er en af forsvarerne i sagen.

Landsretten har bedt parterne om et høringssvar senest 16. marts, så der er altså ikke officielt truffet en endelig beslutning.

- Men med den formulering, landsretten bruger, er der ingen tvivl om, at sagen kommer til at starte forfra i landsretten, siger Kim Bagge.

Frygt for manipulation

De 11 tiltalte blev i Københavns Byret fundet skyldige i hashhandel på Christiania.

Sagen blev anket til Østre Landsret, men efter omkring 15 retsmøder blev sagen afbrudt, da sagens anklager angivelig skulle have givet detaljeret vejledning til politiagenter om, hvad de skulle forklare i retten.

Siden har landsretten overvejet, om sagen kunne fortsætte. Og det mener man altså ikke, at den kan.

- Landsrettens begrundelse er, at bevisførelsen måske er manipuleret, og at der er risiko for, at man ikke opfattes som upartiske, fortæller Kim Bagge.

- Det er et vidtgående og usædvanligt skridt, men samtidig ret logisk og som minimum det, der måtte ske, fortsætter han.

Anklagemyndigheden oplyser, at der er indledt en høringsproces med domstolen. Her vil man afgive sit svar og har i øvrigt ingen kommentarer til sagen.

/ritzau/

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter