Dommerne skyder kommissioner til jorden

Landets dommere opfordrer politikerne på Christiansborg til at skære ned i antallet af dyre undersøgelseskommissioner.

Landsdommer Mikael Sjöberg, formand for Den Danske Dommerforening, understreger, at dele af skattesagen og Irak-krigen ikke er egnet for en dommer. (© DR)

Netop som Folketinget er på vej med omfattende kulegravninger - de såkaldte undersøgelseskommissioner - af Irak-krigen, Helle Thorning-Schmidts skattesag og statsløsesagen, appellerer dommerstanden politikerne til at besinde sig.

For undersøgelserne er ofte uden værdi. Og dommerne, som leder undersøgelserne, bliver politiske aktører, lyder advarslen i Morgenavisen Jyllands-Posten søndag.

- Undersøgelserne er så omfattende og tager så lang tid, at ingen kan huske, hvorfor de blev nedsat, når konklusionen ligger der.

Hvad er udbyttet

- Lige nu har jeg en kollega, som siden 2003 har kigget på Farum Kommune. Personligt kan jeg godt være bekymret for udbyttet, siger Bent Carlsen, præsident for Østre Landsret.

Farum-kommissionen er indtil videre løbet op i 54,5 millioner kroner. Bent Karlsen forudser, at samme problem vil opstå med Irak-undersøgelsen.

- Jeg kan forstå, at vi også skal undersøge mulige overgreb på fanger. Det kan kræve afhøringer af den halve hær.

- Så skal vi ikke bare vende hver en sten, men kan gå og pille sandkorn i mange år. Jeg vil bede regeringen og Folketinget om at tænke sig rigtig godt om, siger han.

Ikke egnet for en dommer

Landsdommer Mikael Sjöberg, formand for Den Danske Dommerforening, understreger, at dele af skattesagen og Irak-krigen ikke er egnet for en dommer.

- Vi bliver aktører i sager, som reelt afspejler politiske konflikter, siger Mikael Sjöberg til avisen.

Politisk ordfører Magnus Heunicke (S) er enig i, at politikerne skal passe på.

Undersøgelserne må ikke bruges som politisk redskab. Men vi kan ikke være ligeglade med magtmisbrug, lækager og krig, fastslår han.

Facebook
Twitter