Domstole lytter: Dømte får hårdere straffe

At det giver højere straf at være kriminel viser, at domstolene lytter til politikerne, mener dommerformand.

Ifølge Dommerforeningen viser tallene, at domstolene lytter til politikernes krav om strengere straffe. (© DR)

I 2007 kostede det i gennemsnit 4,8 måneder i fængsel at begå en voldsforbrydelse. I 2016 kostede den samme forbrydelse 7,4 måneder bag tremmer.

Også for trusler, indbrud og seksualforbrydelser er straflængderne i ubetingede domme blevet forhøjet fra 2007 til 2016.

Det viser tal fra Danmarks Statistik ifølge Jyllands-Posten.

Ifølge Mikael Sjöberg, landsdommer og formand for Den Danske Dommerforening, afspejler tallene, at domstolene lytter til politikerne, når de vedtager nye strafskærpelser.

Samtidig er antallet af afsoninger med fodlænke og antallet af samfundstjenestedomme steget. Førstnævnte fra 1.694 i 2010 til 2.900 i 2015. Sidstnævnte fra 3.884 i 2010 til 4.366 i 2015.

Formand for Fængselsforbundet Kim Østerbye mener ikke, at de længere fængselsstraffe har en gavnlig effekt.

Han peger på, at jo længere tid folk sidder inde, desto sværere er det at få dem til at ændre adfærd, fordi de falder tilbage.

Enhedslistens retsordfører, Rune Lund, mener, at det er en ærgerlig udvikling.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) har tidligere udtalt, at han mener, at eksempelvis voldsforbrydere skal idømmes hårdere fængselsstraffe, end i dag. Socialdemokratiet har også give udtryk for, at udviklingen i straflængder for blandt andet vold er positiv.

/ritzau/

Facebook
Twitter