Dong-direktør: Sådan hilser man på en mægtig kineser

Kinas fjerde mægtigste mand gæster Danmark. Uhyre interessant, mener Dong Energy.

- Man tager sit visitkort og bukker let og giver kortet til den person, man hilser på, fortæller koncerndirektør i Dong, Thomas Dalsgaard, inden dagens vigtige kinesiske besøg (Foto: DR)

Yu Zhengsheng hedder han.

Ringer der en klokke? Måske ikke, men tag ikke fejl: Han er Kinas fjerde mægtigste mand og mere magtfuld end den kinesiske udenrigsminister. Og i dag onsdag, i morgen torsdag og fredag er han på besøg i Danmark.

Kina har penge nok at investere, og indenfor Rigsfællesskabet er der stor interesse for, om kineserne vil investere pengene i minedrift i Grønland. Intet er besluttet endnu, og projektet kan ligge endog meget langt ude i fremtiden. Knap så langt ude i fremtiden er Yu Zhengshengs besøg på Dong Energy senere i dag. Og det glæder koncerndirektør Thomas Dalsgaard sig meget til.

Uhyre interessant marked

- Han kommer for at se verdens mest effektive kraftværk, som er Avedøreværket for 11. år i træk. Vi kan lære kineserne at reducere CO2, hvis de når derhen, hvor vi er i dag, siger Thomas Dalsgaard.

Men hvor vigtigt er det kinesiske marked for Dong?

- Det kinesiske marked er uhyre interessant. Kina har det her som strategisk satsningsområde, og i 2020 vil kineserne have mellem 100 og 200 anlæg alene i Kina. Og hvis vi kan få end del af det marked, betyder det en indtægt til Dong.

Hvad betyder et håndtryk med Yu Zhengsheng i kroner og øre?

- Det er svært at sige. Men det skubber til vores ambitioner på det kinesiske marked, at han er til stede i dag, siger Thomas Dalsgaard. Og smiler.

Et billede af Dong-direktøren, der trykker hånd med en af de øverste i Kina betyder ikke så lidt for fremtiden.

Bukker let

- At man har den her accept betyder utrolig meget i Kina. Og vi skal huske, at han har op til 50 mand i sit følge, og af dem er der en række mennesker, som jeg også har interesse i at møde. Kinesere lægger stor vægt på personlige relationer i erhvervslivet, og derfor er det også noget, Dong prioriterer højt.

Hvordan siger man goddag på den helt rigtige måde til en vigtig kinesisk gæst?

- Jeg har rejst en del i Kina, og jeg ved, at man tager sit visitkort og bukker let og giver kortet til den person, man hilser på.

Det er ikke kun Dong Energy, som Yu Zhengsheng lægger vejen forbi.

Mærsk og containerne

På sit besøg i Danmark skal han også besøge Folketingets formand, Mogens Lykketoft og statsminister Helle Thorning-Schmidt, udenrigsminister Villy Søvndal og kronprinsen.

Søren Bendixen er DR Nyheders korrespondent i Asien, og han siger:

- Jeg tror, de skal bruge en del tid på at snakke om Danmark og Kinas politiske relationer og økonomi. Men han skal også besøge Mærsk, for virksomheden kan lave penge på skibsfart - og det vil kineserne meget gerne lære. Landet har bare ikke formået at tjene penge på det endnu.

Det er ikke kun industri, der er på programmet. Danskerne og kineserne skal også tale storpolitik, og her vil snakken bevæge sig ind på Arktisk Råd og forholdet til EU.

I EU blev der tirsdag lavet en vedtagelse om, at kinesiske solceller fremover skal pålægges en stor toldafgift. Og det har kineserne efterfølgende udtrykt utilfredshed med.

Se hele interview med DONG's koncerndirektør, Thomas Dalsgaard, fra DR2 Morgen i videoen i toppen af artiklen.

FacebookTwitter