Doping ødelægger unge mænds hjerter

Hospitalerne ser flere yngre mænd, der får hjerteproblemer fordi de har taget muskelopbyggende stoffer.

Yngre mænd har efter flere års brug af anabolske steoider så dårlige hjerter, at de har brug for en hjertetransplantation. (© Scanpix/Iris)

På landets hospitaler kommer flere og flere yngre mænd på operationsbordet på grund af hjertesvigt, fordi de har taget steroider og anden form for doping, skriver Politiken.

Rigshospitalets hjertemedicinske afdeling er det sted i Danmark, hvor de grelleste tilfælde af hjertesvigt ender.

Her ser overlæge Finn Gustafsson stadig flere patienter, som i yderste konsekvens skal have nyt hjerte som følge af steroid-misbrug.

Nyt tilfælde hver måned

- Det er et samfundsproblem, som vi skal tage alvorligt. For fem-syv år siden var den her type patienter en sjældenhed. Det er de ikke længere, siger han til avisen.

Overlægen anslår, at han hver måned ser et nyt tilfælde, hvor en ung hjertepatient har faretruende dårlig pumpefunktionefter at have misbrugt de muskelopbyggende stoffer.

Samme melding kommer fra Aarhus Universitetshospital, som er det andet sted i landet, der udfører transplantationer. Men det er kun en lille del af patienterne med ødelagte hjerter, der ender med at få et nyt.

Vil ikke stoppe doping

Ifølge Finn Gustafsson er langt hovedparten af de steroid-misbrugere, han møder, slet ikke egnede til at få et nyt hjerte. Eksempelvis fordi de ikke har tænkt sig at stoppe med at dope sig.

Politiken har talt med overlæger på hjerteafdelinger på yderligere tre hospitaler, som alle i varierende omfang møder unge steroid-misbrugere med alvorlige skader på hjertet.

- Der er ingen tvivl om, at problemet er helt reelt, siger Peter Søgaard, overlæge og professor i hjertesygdomme ved Aalborg Universitetshospital, til Politiken.

Flere af overlægerne efterlyser sammen med Anti Doping Danmark nu en kortlægning, så de for eksempel kan få konkrete tal bag Rigshospitalets vurdering af, at problemet er i vækst.

/ritzau/

Facebook
Twitter