Dopingjægere skal hjælpe Skat med at opsnuse steroider i tolden

Ny indsats skal sætte en stopper for doping blandt motionister.

Samarbejdet skal primært gå på, at relevante informationer deles mellem de to myndigheder - såsom udveksling af mistænkte. (Foto: Kristian Sæderup © Scanpix)

Det er Skats opgave af opsnappe smugling af ulovlige dopingmidler i tolden.

Men fremover skal opgaven løses bedre med hjælp fra Anti Doping Danmark (ADD).

De to myndigheder har nemlig indgået en samarbejdsaftale, der skal komme noget af brugen af doping og matchfixing til livs.

– Anti Doping Danmark kan give os viden om dopingstoffer på markedet, og vi kan bruge de informationer til at være mere målrettede i vores toldkontrol, siger Preben Buchholtz, underdirektør i Skats toldafdeling.

Samarbejdet skal primært gå på, at relevante informationer deles mellem de to organisationer. Det kan være udveksling af mistænkte eller konkret viden om, hvilke dopingstoffer, der særligt trender.

Anti Doping Danmark kalder den nye samarbejdsaftale med Skat for mere struktureret end førhen, især når det kommer til muligheden for at dele personoplysninger.

- Når vi har mistanke til bestemte personer eller bestemte organisationer, så kan vi altså også kigge hinanden over skulderen og se, hvilke oplysninger vi har i vores respektive registre, siger Michael Ask, direktør i Anti Doping Danmark.

Skat beslaglagde i 2016 godt 77.000 stk. doping i pilleform og knap 40 kilo doping, der ikke var i pilleform.

I toldafdelingen hos Skat tror man, at den nye samarbejdsaftale kan være med til, at der i fremtiden bliver fundet mere doping i toldkontrollen.

- Jo flere målrettede informationer, vi får, jo større træf har vi også i forhold til, om vi finder noget. Så jeg tror faktisk, at det (red. samarbejdsaftalen) vil gøre, at vi finder mere doping, siger Preben Buchholtz.

Steroider florerer i fitnessmiljøet

Målet er at standse bagmændene inden for dopingmiljøet.

Det er blandt almene motionister, at der florerer flest dopingstoffer. Det vil derfor ikke være eliteudøvere på højeste niveau, der vil bliver ramt af den nye indsats. Det påpeger Ask Vest Christiansen, lektor ved Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet.

- Man skal nok ikke regne med, at det er den næste danske Lance Armstrong, der bliver ramt her, siger han.

Ifølge Ask Vest Christiansen vil det nye samarbejde sandsynligvis ramme motionister, særligt i fitnessmiljøerne, der køber muskelopbyggende anabole steroider.

- De anabole steroider køber de enten hos deres lokale dealer i centeret eller på internettet. Hvis man køber det på internettet, får man det måske fragtet fra Kina, Thailand eller fra Tyrkiet. Og det være sådan noget, som f.eks. toldvæsenet vil kunne snappe op, siger Ask Vest Christiansen i forhold til det nye samarbejde.

Hos idrætsorganisationen DGI glæder man sig over det nye samarbejde mellem Skat og Anti Doping Danmark. Dopingstoffer er nemlig enormt skadelige for de personer, der bruger dem.

- Vi ser desværre et stort antal mennesker, som betjener sig af dopingmidler uden tanke på, hvor farligt det er for deres helbred. Og erfaringen er, at når offentlige sektorer arbejder sammen, så bliver man bedre til at ramme bagmændene, siger Søren Møller, formand i DGI.

Lektor: Samarbejdet vil ikke mindske brugen

Der eksisterer ikke præcise tal på, hvor mange danskere, der bruger dopingmidler som eksempelvis anabole steroider.

Hos Anti Doping Danmark, der kommer i fitness- og motionsmiljøerne, er man dog ikke i tvivl om, at problemet i den grad eksisterer.

- Vores opfattelse er desværre ikke, at det er blevet et mindre problem de senere år. Der er så meget fokus på kropskultur, især i blandt unge mennesker, som der ikke var for bare ti år siden, siger Michael Ask, direktør i Anti Doping Danmark.

Ifølge Ask Vest Christiansen er det samlede brug af dopingstoffer ikke på så højt et niveau, at det nye samarbejde mellem Skat og Anti Doping Danmark vil kunne gøre en markant forskel.

- Den samlede brug er fra starten så lille, at det kan nok ikke blive meget mindre. Markedet derude er så kæmpestort, at de folk, der gerne vil have fat i det her (red. doping), de får fat i det, siger han.

Samarbejdsaftalen mellem Skat og Anti Doping Danmark udløber i udgangen af 2019 med mulighed for forlængelse.