Dovne teenagere får slidskader

Computerbrug giver unge problemer, der normalt forbindes med et langt, slidsomt liv på arbejdsmarkedet.

Computerbrug giver unge problemer, der normalt forbindes med et langt, slidsomt liv på arbejdsmarkedet. (Foto: Stock.xchcng)

Computerspil, tv-serier og timer med Facebook på skærmen giver unge problemer, der normalt forbindes med et langt, slidsomt liv på arbejdsmarkedet.

Fra 2007 til 2010 er antallet af de 12-19-åriges besøg hos fysioterapeuter med offentligt tilskud steget med 15 procent, viser tal fra Danmarks Statistik.

Til sammenligningen er antallet af besøg af 20-60-årige steget med 3,7 procent i samme periode, skriver JydskeVestkysten.

- Det er tydeligt, at de er arketyper på den inaktive generation. De er ikke opdraget med fysisk aktivitet. Deres forældre har ikke været gode nok rollemodeller, og det har skolen heller ikke, siger Niels Honoré, der er sundhedsdirektør i FysioDanmark - en kæde af 36 fysioterapikinikker over hele landet.

Får problemer resten af livet

Han har i tre år medvirket til et projekt i Roskilde, hvor sundhedsplejersker kan henvise børn til fysisk aktivitet. Niels Honoré oplyser, at både børn og unge kommer til klinikkerne med voksenlidelser, som ondt i ryggen, nakken og hovedet, der normalt opstår meget senere.

- Det, jeg synes, er forfærdeligt ved at høre disse tal, er, at så mange børn skal bære dette med sig resten af livet. Der er en voldsomhed i det og en livsforringelse, som man politisk er nødt til at gøre noget ved, siger Niels Honoré.

Formand for forældreorganisationen Skole og Forældre, Benedikte Ask-Skotte vil gerne have mere bevægelse i folkeskolen, men erkender, at forældrene har et ansvar.

- Det er fristende at lade dem sidde ved computeren, så man selv får tid til at gøre nogle af de ting, man har lyst til. Så opstår der ikke konflikter, men det giver en nagende samvittighed, hvis de sidder der for længe, siger Benedikte Ask-Skotte.

Facebook
Twitter