DR besøger Mashos forældre: Fattige presses til at bortadoptere børn

Bortadoption er blevet big business i Etiopien.

Fattige etiopiske kvinder er under massivt pres for at bortadoptere deres børn til kommende forældre i den vestlige verden.

Det rapporterer DRs korrespondent for undersøgende journalistik Line Gertsen fra det fattige afrikanske land Etiopien, som lige nu er centrum for bortadoption til rigere dele af verden.

Masho solgt af staten

Line Gertsen er rejst derned efter en uge, hvor adoption har optaget medierne herhjemme i kølvandet på dokumentarudsendelsen Adoptionens Pris, hvor et dansk forældrepar måtte opgive at tage sig af deres adopterede pige Masho, som i dag lever på børnehjem.

- Mashos forældre føler, at den etiopiske stat har solgt deres barn, siger Line Gertsen.

Fattige kvinder presses til bortadoption

Der er nemlig et massivt pres på fattige forældre til nyfødte børn i Etiopien.

20-årige Semitraest er flygtet til et herberg for kvinder, som ønsker at beholde deres børn og sige nej til adoption. Hun beretter om, hvordan hun blev presset af myndighederne til at bortadoptere.

- De prøver at tage modet fra mig, fortæller Semitraest.

Big business

De, som Semitraest refererer til, er rigtig mange forskellige aktører. Men det er først og fremmest repræsentanter for adoptionsbureauerne og staten, der forsøger at overtale kvinderne til at bortadoptere. Ífølge DRs oplysninger forsøger også læger og hospitaler at presse kvinderne til at give deres barn væk.

Forklaringen er penge. Der er nemlig rigtig mange penge i bortadoption - særligt for et land som Etiopien. Det koster 135.000 kroner at adoptere et barn fra Etiopien gennem et bureau som DanAdopt.

Af de penge går 33.000 til den etiopiske stat, 49.500 til DanAdopt og 39.900 til børnehjemmet. Resten går til administration. Det er store beløb i et fattigt afrikansk land, hvor en retssag nogle steder kan føres for beskedne 10 kroner.

- De kilder, som vi har præsenteret tallene for hernede, er rystede over de store beløb, siger Line Gertsen.

Mashos forældre er uafklarede

Advokaten Muluembet Tilahun fortæller, at der af samme grund fuskes med fødselsdatoer, så børn kan blive adopteret i en senere alder.

Han rådgiver Mashos forældre, som lige nu er voldsomt bekymrede over deres datters skæbne i Danmark og også deres yngre søn Loba, som stadig bor hos de danske forældre.

De ved dog endnu ikke, om de overhovedet ønsker deres børn hjem igen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk