DR låste fem cykler: Efter en uge var tre væk

Fem kvalitetscykler bliver låst fast forskellige steder i Danmark. En uge efter var tre af dem væk.

Måske har du prøvet det: Du vender tilbage til stativet, hvor du stillede din cykel. Den er væk!

Febrilsk begynder du at tænke tilbage: Måske du parkerede den i et andet stativ? Måske er den blevet flyttet, fordi den stod i vejen?

Men langsomt går det op for dig, at du er blevet offer for en cykeltyv, der har stjålet den to-hjulede, og nu er over alle bjerge.

Stort set risikofrit, for som DR har kunnet fortælle, så bliver forsvindende få cykeltyverier opklaret.

Et eksperiment med cykler

For at se, hvor stort problemet egentlig er, har DR lånt fem cykler af Almindelig Brand Forsikring. Vi placerede fem kvalitetcykler rundt om i Danmark med en GPS monteret. Fra København i øst til Aabenraa i vest. Resultatet er nedslående: På bare en uge forsvandt tre af de fem cykler, selv om de var låst med en kædelås.

En grøn mountainbike af mærket Specialized satte vi i Kongens Have i centrum af Odense en hverdagsaften klokken 17.30. Allerede samme nat ved 01-tiden klippede en cykeltyv låsen på cyklen. På GPS'en kan vi se, hvordan cyklen bevægede sig nordpå ad landevejen til den lille forstad Næsby.

Også en rød herrecykel af mærket Avenue forsvandt hurtigt. Efter at have stået blot få dage parkeret i cykelstativet ved DR Byen på Amager, blev cykellåsen klippet en lørdag eftermiddag. Cykeltyven transportede herefter cyklen til Københavns Sydhavn, hvor den stod parkeret foran en opgang til et almennyttigt boligområde weekenden over.

Herefter forsvandt cyklen fra radaren. Men GPS-positionen på cyklen afslører, hvilken opgang cyklen holdt parkeret ved, ligesom en beboer i området har udpeget den mand, der kørte rundt på cyklen. Beboeren vil ikke stå frem med navn, men fortæller, at cykeltyven selv bor i opgangen.

DR har forsøgt at kontakte manden, men han er ikke vendt tilbage på DR's henvendelser.

En ladcykel endte som hittegods

En Kildemoes damecykel satte vi i cykelparkeringen på Hvidovre Station vest for København. Også denne cykel var forsvundet, da vi nogle uger senere tjekkede cykelstativet. Desværre fungerede GPS'en i cyklen ikke, så vi kan ikke sige hvorhen.

To andre cykler - en herrecykel af mærket Avenue placeret i Aabenraa i Sønderjylland og en ladcykel sat på torvet i Køge blev ikke stjålet. Men ladcyklen blev efter få dage klippet op og kørt til den lokale politistation i Køge, hvor den stod som hittegods, da DR hentede den tilbage.

Eksperimentet har altså vist, hvor let det er at stjæle en cykel, mener skadeschef i Almindelig Brand Forsikring, Brian Wahl Olsen.

- DR's eksperiment med cykler viser desværre med alt tydelighed, hvor stort problemet er. Der stjæles fem cykler i timen - året rundt i Danmark. Det er helt urimeligt, siger han.

Han mener dog, at fokus på problemet kan få cykelkøbere til at tænke sig om en ekstra gang, inden de køber en cykel.

- Vores medvirken i DR's cykeleksperiment viser desværre, hvor aktive cykeltyvene er og hvor let det er at sælge dem videre til "godtroende danskere" - som nok ikke altid ved, at det er en stjålen cykel, de køber.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter