DR offentliggør ikke DR-kopi af lydfil

DRs Nyhedsdirektør vil ikke offentliggøre den meget omtalte lydfil om forsvarslækagen. Det udtalte han ellers, at han ville den 12. februar 2010.

Ulrik Haagerup vil ikke offentliggøre lydfil om lækage.

DR's nyhedsdirektør, Ulrik Haagerup slår fast, at DR ikke offentligør DR's kopi af den stærkt omtalte lydfil, som Ekstra Bladet og DR Nyheder fik anonymt i fredags.

Lydfilen afslører angiveligt, at det var daværende forsvarsminister Søren Gades spindoktor, Jacob Winther, der afslørede, at der skulle sendes jægersoldater til Irak.

- I denne her meget spegede sag, der har DR i tre retsinstanser været ude og forfægte kildebeskyttelsen og nægtet at udlevere den pågældende lydfil. Så redaktionelt er vi låst. Vi kan ikke være dem, der på den ene side går ud og siger, vi ønsker at beskytte en kilde og dernæst er den første til at gå ud og afsløre. Det hænger simpelthen ikke sammen.

Ville afsløre tidligere

Udtalelsen står i skærende kontrast til, hvad Ulrik Haagerup sagde til Politiken den 12. februar 2010. Ulrik Haagerup understregede dengang, at han ikke var i besiddelse af lydfilen, men at han gerne ville bringe den, hvis han havde den.

Dommen hindrer offentliggørelse

Men Ulrik Haagerup har altså ændret mening og på spørgsmålet om hvorfor, siger han til DR Nyheder:

- Der var en højesteretsdom, og den er jo kommet senere, og højesteretsdommen siger, at vi ikke skal udlevere den, og så kan vi ikke gå ud og gøre noget i modsætning til det, som vi har argumenteret med i højesteret.

Opbakning fra generaldirektøren

DRs generaldirektør, Maria Rørbye Rønn bakker sin nyhedsdirektør op i en skriftlig meddelelse:

- For DR er der ikke noget, der har ændret sig. Kildebeskyttelsen er fortsat et presseetisk grundprincip, som vi hele tiden søgt at værne om. Og vi har oven i købet fået rettens ord for at den vurdering var i orden i hele tre retsindstanser - først i byretten, så i Østre Landsret og i februar måned endda også i Højesteret. Derfor bringer den seneste udvikling heller ikke noget nyt for os.

FacebookTwitter