DR vil hjælpe 12-årig dreng fra viral video

En 12-årig dreng svarede "John Hitler" i en quiz, hvor han skulle gætte Adolf Hitlers fornavn. Nu griner tusindvis af danskere af svaret på sociale medier.

Den 7. februar deltog 12-årige Benjamin i "Fredagsdysten" på børnekanalen DR Ultra. På et spørgsmål om, hvad den tyske diktator Adolf Hitlers fornavn var, rakte Benjamin ivrigt armen i vejret.

- Og så siger jeg John Hitler, og det var godt nok dumt, fortæller Benjamin efterfølgende til DR Ultra Nyt.

Det korte klip med Benjamins svar blev herefter delt på sociale medier, og i løbet af to uger har det grebet så meget om sig, at DR nu forsøger at bremse den spredning, der har været omkring videoklippet.

- Vi startede med at kontakte familien og afvente, men det blev ved med at vokse vildt, og derfor har vi nu valgt at gøre, hvad vi kan for at bremse det ved for eksempel at kontakte Youtube, forklarer kanalchef på DR Ultra og Ramasjang, Kirstine Vinderskov.

Hun fremhæver to årsager til, at DR går ind i sagen:

- Det ene problem er, at det krænker vores rettigheder, men det værste er, at vores aftale med Benjamin bliver brudt. Han skulle bare medvirke i et tv-program, og nu bliver hans svar spredt rundt overalt på nettet.

- Det vil vi gerne dæmme op for, så godt som vi kan, forklarer hun.

John Hitler-spil, sange og konkurrencer

Der er dog ikke længere kun tale om et videoklip med navnet John Hitler. Sagen har nemlig spredt sig, så der nu både er lavet sange, onlinespil, korte videoer og konkurrencer, hvor der grines af John Hitler-svaret.

På Facebook er der oprettet flere sider om John Hitler, hvoraf de største har henholdsvis 56.000 og 27.000 fans i skrivende stund.

- Det er en jungle, og vi kan ikke styre den verden, men vi kan gøre, hvad vi kan for at beskytte ham, siger Kirstine Vinderskov fra DR.

Set af mere end 130.000

Den første video med klippet fra "Fredagsdysten" blev set mere end 130.000 gange på Youtube, før den blev fjernet, og omfanget overraskede den 12-årige Benjamin.

- Det er jo bare et enkelt ord, der bliver sagt, og så kan det blive så stort, siger Benjamin til DR Ultra Nyt.

Grin med - ikke ad

Sofie Linde var vært på det quizprogram, hvor Benjamin svarede "John Hitler", og hun er også overrasket over omfanget, men understreger vigtigheden af, hvordan folk deler det.

- Husk på, når man ser noget på internettet, at der er en person bag. Man må gerne grine med Benjamin og mig, men man må ikke grine af os, siger Sofie Linde til DR Ultra Nyt.

I langt de fleste tilfælde har folk grinet med Benjamin, men enkelte gange føler han, at det er gået over stregen, og det er han ked af.

- At der er nogen, der går så langt og siger grimme ting om det. Det har jeg det ikke så godt med, siger Benjamin.

Se interviewet med Benjamin fra DR Ultra Nyt i videoen i toppen af artiklen.