Drab på 1.428 delfiner vækker stor debat på Færøerne

Flere frygter, at drabene kan skade Færøernes omdømme, mens færøernes fiskeriminister ikke forstår kritikken.

Delfinerne blev drevet ind i en fjord på Færøerne og dræbt søndag. (Foto: © Sea Shepherd)

Præcisering: Det er præciseret i artiklen, at dyrene dræbes på stranden, men slagtningen foregår på kajen.

1.428 delfiner blev søndag drevet ind i en fjord på Færøerne og dræbt, og det har sat gang i den lokale debat om den traditionsrige færøske grindefangst.

- Jeg får kvalme af at se den slags. Det ligner, at vi ikke får noget at spise, skriver en færøsk bruger på Facebook til billeder af de mange døde delfiner på kajen.

En anden færing har en helt andet holdning:

- Tag det roligt folkens! Jeg var på stranden og kiggede på. Det var fredeligt og flot. De, som var med i drabet, har fortjent en tak og ikke nedgørende kritik, skriver vedkommende.

Og det er ikke kun brugerne på sociale medier, der er kritiske. Også den forhenværende formand for Grindamannafelagid, Den Færøske Forening for Grindefangst, der kæmper for den traditionelle grindefangst på Færøerne, mener, at drabet på de 1.428 delfiner er over grænsen.

- Jeg er chokeret. Dette ødelægger det arbejde, vi har gjort for at værne om grindefangsten, siger Hans Jacob Hermansen til det færøske public servicemedie Kringvarp Føroya.

Fangstformand er rystet

På Færøerne har den traditionelle fangstmetode, hvor man driver flokke af grindehvaler eller delfiner ind i fjordene, stor betydning. Dyrene dræbes på stranden, slagtes på kajen, og kødet fordeles til alle deltagere og familier i byen.

Men i denne omgang har det altså vakt kritik.

Den lokale formand for grindefangerne i fjorden Skálafjørdur, (på dansk: Skålefjorden), hvor drabet skete, blev ikke oplyst om fangsten, og han er en af kritikerne.

- Jeg er rystet over, hvordan det gik for sig, og jeg tager på det kraftigste afstand fra det, siger Heri Petersen til mediet In.fo.

For mange delfiner

Han synes, at mængden af delfiner var for stor, og at der stod alt for få folk klar på stranden til at dræbe dem.

- Delfinerne lå alt for længe på stranden og sprællede, inden de blev dræbt, siger han.

Det vækker også kritik, at delfinerne blev opdaget langt væk fra fjorden, og derfor drevet unødvendigt langt til landingsstedet. Det kan havde gjort, at de kan have lidt mere end nødvendigt.

Også den nuværende formand Den Færøske Forening for Grindefangst, Ólavur Sjúrdarberg, er kritisk. Han siger til mediet In.fo, at han er blevet kimet ned af færinger, der er ærgerlige over, hvordan det er gået for sig.

Han mener, at det kan skade Færøernes omdømme i udlandet og på længere sigt være dødsstødet til grindefangsten.

På et opslag fra Kringvarp Føroya på Facebook kan man se nogle af de mange delfiner. Drabet har vakt debat blandt færinger på sociale medier.

Det er på tide, siger han, at tage en seriøs diskussion, om det stadig skal være tilladt på Færøerne at jagte delfiner.

- Vi skal tænke på, at vi ikke er alene på jorden. Tværtimod er verden blevet meget mindre i dag, hvor alle går rundt med et kamera i lommen. Dette er en stor godbid for dem, der vil os det ilde, når det kommer til grindefangsten, siger Ólavur Sjúrðarberg.

Færøernes fiskeriminister, Jacob Vestergaard, kan til gengæld ikke forstå kritikken.

- Som jeg er blevet oplyst, er hvert eneste dyr blevet aflivet på en forsvarlig måde, siger han til Kringvarp Føroya.

Ingen billeder af europæiske slagtedyr

Flere brugere på sociale medier kritiserer da også, at de færøske medier deler billeder af massedrabet, da de mener, at folk uden for øgruppen har svært ved at forstå den store betydning, grindefangsten har for færingerne.

- Godt eller dårligt - så er det, så vidt jeg ved, meget sjældent, man ser billeder af nogen som helst form for slagtning af dyr i de europæiske medier? Det er måske værd en tanke? skriver en bruger.

Det er dog især det store antal dræbte dyr, der har givet anledning til debatten, fortæller Tróndur Olsen, der er redaktør radioavisen på Kringvarp Føroya.

- Jeg tror, at det er det største antal hvaler, der er dræbt på en dag nogensinde på Færøerne. 1.428 hvaler, det er et meget højt tal, siger han.

De fleste er også enige om, at der var for få til at dræbe delfinflokken på stranden.

- Mange så passivt til, og det kan der være flere årsager til, forklarer redaktøren.

Kræver licens

Dels er grindedrab en stor begivenhed, som der tiltrækker mange tilskuere, og dels kan passiviteten skyldes, at mange ikke ved, hvordan man gør, fortæller han.

- Man skal ifølge loven have en licens til at kunne aflive en hval. Man skal have gennemgået et kort kursus, hvor man lærer om anatomien på en hval, og hvordan man afliver den. Det er muligt, at der er mange, som ikke har den licens, som man skal have, siger Tróndur Olsen.

Ifølge Tróndur Olsen betragter mange færinger delfinkød som en delikatesse.

- Jeg har ikke selv smagt det, så jeg kan ikke sige, hvordan det smager. Men de, der har smagt det, siger, at det smager meget godt, siger han.

Hvalfangsten på Færøerne er ikke kommerciel. Det betyder blandt andet, at kødet fordeles til de familier, der har deltaget i fangsten. Arbejdet med at partere kødet fra de mange delfiner er nu spredt ud til tre landsbyer.