Drabstiltalt sognepræst ventes at tilstå bag lukkede døre: - Usædvanligt

Sognepræst Thomas Gotthard skal i dag afgive forklaring i sagen om drabet på Maria From Jakobsen, men det bliver uden pressens og familiens tilstedeværelse.

43-årige Maria From Jakobsen boede sammen med Thomas Gotthard og parrets to børn nær Frederikssund. (Foto: Tobias Kobborg © Ritzau Scanpix)

Lige nu sidder den 45-årige sognepræst Thomas Gotthard og forklarer sig i retten i Hillerød.

Han ventes at komme en tilståelse af drabet på sin hustru, den 43-årige psykolog Maria From Jakobsen i oktober sidste år.

Men den detaljerede forklaring får hverken pressen eller familien lov til at høre. Det har dommeren afgjort efter ønske fra både forsvar og anklager.

- Da hans forklaring ikke vil kunne gives ved tilstedeværelse af presse, offentlighed og familie, vil det hindre sagens oplysning. På den baggrund lukkes dørene, lød det fra dommeren.

Politifoto af Thomas Gotthard, der er sigtet for at have dræbt sin hustru Maria From Jakobsen. (Foto: Nordsjællands Politi © Ritzau Scanpix)

Han har indtil for nyligt nægtet sig skyldig i drabssagen, hvor der i flere måneder heller ikke var fundet noget lig. I juni førte han dog selv politiet til det sted, hvor efterforskere har fundet jordiske rester af Maria From Jakobsen.

Præsten ønsker ikke selv at forklare sig offentligt, lød det fra hans forsvarer, Jesper Storm Thygesen, inden retssagen gik igang.

- Jeg forventer heller ikke, at Thomas kan afgive en fuld forklaring ved et offentligt retsmøde.

Dermed blev medier og pårørende altså sendt ud af retslokalet, men det var ikke uden protester fra pressen, forklarer DR's retsanalytiker, Louise Dalsgaard, der er til stede i Hillerød.

- Vi protesterede fra pressens side, fordi der er et princip om åbenhed i retsplejen i Danmark. Offentligheden skal vide, hvad der dømmes på baggrund af. Flere journalister havde også fundet eksempler fra tidligere, hvor sådan en dørlukning som i dag er blevet afvist.

En række pårørende var mødt frem for at forsøge at overvære den tilståelse, som sognepræst Thomas Gotthard vil komme med.

- Det var tydeligt skuffende for dem, at de ikke fik den at høre, og at han fik muligheden for at give forklaringen uden nogen tilstedeværende, siger hun.

- Et drab er en samfundssag

Professor i strafferet ved Københavns Universitet, Trine Baumbach, kalder det usædvanligt.

- En straffesag er altid et offentlig anliggende og særligt alvorlige straffesager. Drab er ikke bare et privat anliggende mellem to parter. Drab er en samfundssag og retten til livet skal samfundet beskytte, siger Trine Baumbach, der understreger, at hun ikke udtaler sig om den konkrete sag.

- Derfor har det samfundsmæssig interesse, og det er kun pressen, der kan varetage den, for vi kan jo ikke allesammen møde op, siger hun.

Omvendt er rettens opgave også at sikre, at afgørelsen i sagen er den rigtige. Og hvis tiltaltes forklaring, der altid er et tungtvejende bevis, kun kan sikres ved at lukke dørene, kan det argument overtrumfe princippet om offentlighed.

Trine Baumbach er professor ved Det Juridiske Fakultet på Københavns Universitet.

- Men det er usædvanligt fordi hensynet til offentligheden er et tungtvejende hensyn, og det er en undtagelse, at domstolene lukker dørene, siger hun.

Det betyder langt fra, at alle tiltalte der ønsker det, kan få lukkede døre. Eksempelvis ønskede en af Danmarks mest berygtede drabsmænd, Peter Lundin, tilbage i 2001 at få lukkede døre, men det blev afvist. Han blev idømt fængsel på livstid for drabet på sin kæreste og hendes to børn på ti og 12 år.

Det er altid op til retten at vurdere. Og det er også langt fra alle tiltalte, der selv ønsker lukkede døre, siger juraprofessoren.

- I rigtig mange sager kan tiltalte have lyst til også at fortælle sin version af sagen, og hvad de har oplevet.

Kan få hurtig dom

Sognepræst Thomas Gotthard ventes at tilstå drabet og bortskaffelsen af sin kone, Maria From Jakobsen, men det er endnu uvist, om anklagemyndigheden vil godtage den forklaring, han afgiver.

Gør den det, kan der gøres kort process i den meget omtalte drabssag, forklarer DR’s retsanalytiker, Louise Dalsgaard fra retten i Hillerød.

- Hvis han afgiver en fuld tilståelse lige nu i retten, så vil man senere i dag rette anklageskriftet mod ham til, og så køre en tilståelsessag senere i dag. Her vil han så nikke ja til drab, og at han har bortskaffet liget af Maria From Jakobsen, og så kan han få en lyndom i eftermiddag.

Det kan han have interesse i for på den måde at undgå, at skulle igennem en længere retssag, hvor forløbet bliver endevendt overfor et nævningeting.

- På den måde så undgår Thomas Gotthard sådan set, at han skal sidde i en langstrakt retssag, hvor anklagerne detaljeret vil gennemgå sagsforløbet. Der er nok ikke nogen tvivl om, at det er rarere for ham. Samtidigt kan han også have haft behov for at tilstå det, han har gjort, lyder det fra Louise Dalsgaard.

Uanset om dommen falder i dag eller senere, vil den blive læst op for åbne døre.

Facebook
Twitter