Dræber træernes rødder: Aggressiv sygdom truer skovene

Danmark er ramt af en ny usædvanlig aggressiv træsygdom - eller rettere: En række forskellige sygdomme, der alle kan føres tilbage til parasitten phytophthora.

(Foto: Kurt Servé)

Den dræber rødderne på bøg, ahorn, ask, birk og mange andre træarter. Smitten spredes med både vand, jord og plantemateriale. Og den kan overleve i jorden i mange år, efter at et træ er dødt og fældet.

Danmark er nemlig ramt af en ny usædvanlig aggressiv træsygdom - eller rettere: en række forskellige sygdomme, der alle kan føres tilbage til parasitten phytophthora. Det skriver Politiken Søndag.

Phytophthora kommer typisk hertil med træer og buske, der sælges på planteskoler.

De private skovejere i Dansk Skovforening er meget bekymrede. Foreningen vurderer, at phytophthora kan koste samfundet flere hundrede millioner kroner, dels fordi skovene mister en tilvækst på op mod en million kubikmeter godt løvtræ, og dels fordi træ, der skulle have været brugt som møbler, må sælges billigt som brænde.

Hertil kommer, at man i mange år ikke må plante nye træer på de ramte arealer, fordi sygdommen kan blive i jorden i op til 15-20 år.

Også andre EU-lande er i alarmberedskab over sygdommen. I Sydsverige vurderer eksperter således, at op mod halvdelen af samtlige bøgetræer kan komme til at lade livet inden for de næste årtier.

Facebook
Twitter