To dræbt på under et døgn i hovedstadsskyderier

Der har været skuddrab på Nørrebro og i Rødovre i løbet af de seneste 24 timer.

Politiet var massivt til stede efter skyderiet i Rødovre, hvor en person blev dræbt og en anden hårdt såret. En 15-årig dreng pådrog sig desuden en skade. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

To dræbt, en på hospitalet og en 15-årig, der er blevet såret.

De sidste 24 timer har været blodige, efter der har været to skyderier midt på dagen på henholdsvis Nørrebro i København og i Rødovre.

Lidt over klokken 12 i dag skrev Københavns Vestegns Politi ud på Twitter, at man var massivt til stede på Islevbrovej i Rødovre efter en alvorlig skudepisode.

Efterfølgende oplyste politiet, at tre personer var blevet ramt i forbindelse med skyderiet, som fandt sted i en frisørsalon.

En yngre mand blev siden erklæret død på hospitalet. Hans identitet er ikke fastlagt endnu, og de pårørende er dermed ikke underrettet.

En ansat i frisørsalonen blev også såret. Han er på hospitalet, men i stabil tilstand, oplyser Mogens Norup Lauridsen, der er politiinspektør ved Københavns Vestegns Politi, til DR Nyheder.

De to formodede gerningspersoner er endnu ikke pågrebet. De var 'formummede' i noget, der lignede regntøj, så det har været vanskeligt at være præcis omkring et signalement, siger Mogens Norup Lauridsen.

- Vi ved, at der har været episoder med banderivaliseringer de seneste uger, men vi ved endnu ikke, om det har noget med skyderiet i Rødovre at gøre, siger han.

- Det her er den femte episode i Storkøbenhavn inden for tre-fire uger, og derfor er en af de hypoteser, vi arbejder med, at det kan have noget med nogle af de andre episoder at gøre.

Han kan dog ikke oplyse hvilke bandegrupperinger der eventuelt kunne være involvere i skyderiet.

To dræbt i skyderier i hovedstaden. (Grafik: Mathis Birkeholm Duus)

15-årig blev såret

Udover de to personer blev en tredje også såret i forbindelse med skyderiet i Rødovre. Der var tale om en kun 15-årig dreng, som går på en nærliggende skole.

- Vi kan oplyse, at en 15-årig dreng i forbindelse med episoden på gerningsstedet har pådraget sig en skade på den ene hånd, blev kørt på hospital og er færdigbehandlet. De pårørende er underrettet, skriver Københavns Vestegns Politi på Twitter.

Mogens Norup Lauridsen oplyser til DR Nyheder at den 15-årige befandt sig i frisørsalonen, fordi han skulle klippes, og at 'man må formode, at han var et tilfældigt offer'.

DR Nyheder har været i kontakt med den nærliggende skole, som ikke ønsker at udtale sig. Skolen henviser i stedet til Rødovre Kommune.

Rødovre Kommune oplyser, at deres fokus er på elever, forældre og medarbejder, og at de bruger deres kræfter på dem. Kommunen er desuden i tæt dialog med politiet.

Kommunen fortæller også, at man har kontaktet forældrene på skolen med et tilbud om psykologhjælp, som også kan benyttes henover weekenden.

Københavns Vestegns Politi oplyser her til aften, at der efter skudepisoden indføres visitationszone i dele af Rødovre og Herlev fra i dag og foreløbigt ind til den 17. december.

Ligeledes fortæller Københavns Politi at der indføres to visitationszoner i henholdsvis Tingbjerg/Husum og i dele af Nørrebro og Nordvest i samme periode.

Det betyder, at politiet i de områder har ret til at kropsvisitere enhver uden konkret mistanke.

To fængslet for drab: 'For tidligt at tale om sammenhæng'

Hos Københavns Politi måtte man i går også rykke talstærkt ud til et skyderi på hjørnet mellem Sorgenfrigade og Nørrebrogade.

En 27-årig mand, som ifølge DR Nyheders oplysninger har tilknytning til banden NNV, blev skudt i ryggen, og han døde efterfølgende af sine skader.

Kun 20 minutter efter kunne politiet kort derfra anholde to personer - en 21-årig svensktalende mand og en 18-årig dansk mand.

De blev i dag fremstillet i grundlovsforhør, hvor de blev sigtet for drabet på den 27-årige mand og drabsforsøg på en uidentificeret person, som flygtede fra stedet efterfølgende.

De to mænd blev ligeledes sigtet for at være i besiddelse af en pistol af mærket Glock og syv skarpe patroner.

De nægter sig begge skyldige, men blev varetægtsfængslet frem til 22. december.

En 27-årig mand blev dræbt af et skud i ryggen omkring klokken 16.30 på Nørrebro. (Foto: THOMAS SJØRUP © Ritzau Scanpix)

Hos Københavns Politi er man opmærksom på de to dødelige skyderier inden for et døgn.

Det fortæller Knud Hvass, der er leder af afdelingen for organiseret kriminalitet i Københavns Politi, til DR Nyheder.

- Det er alt for tidligt at sige, om der er sammenhæng mellem de to episoder, men vi er selvfølgelig opmærksomme på skyderiet i Rødovre i dag.

Han ønsker dog ikke at gå ind i nærmere detaljer om det konkrete skyderi i København, da der er lukkede døre i sagen.

- Vi er meget tidligt i efterforskningen og kan derfor endnu ikke sige noget om motiv. Vi efterforsker bredt i forhold til at finde motivet, siger Knud Hvass.

Hækkerup: Det er skræmmende

Justitsminister Nick Hækkerup (S) ser efter det seneste døgns skyderier med stor alvor på sagen.

- Det er skræmmende, men politiet er i gang med at efterforske og er massivt til stede, siger han til DR Nyheder.

- Det er helt uacceptabelt, og Danmark skal ikke være et land, hvor der bliver skudt på gaderne.

Han bliver løbende orienteret fra politiet, fortæller han.

- Det her ser jeg på med allerstørste alvor. Det er helt forfærdeligt, hvis der bliver skudt på gaden.

Og at skyderiet er sket tæt på en skole, er også noget, der bekymrer justitsministeren.

- Det giver ekstra utryghed, når man selv har børn, så ved man, hvor meget bekymring det skaber, når sådan noget sker. Det er da ekstrabekymrende, når der er så unge mennesker involveret.

Der er lagt blomster på gerningsstedet ved Nørrebrogade og Sorgenfrigade. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)
FacebookTwitter