Drastisk fald i virksomheds-indbrud

Dansk Erhverv jubler. Antallet af indbrud i erhvervsejendomme styrtdykker.

Markant færre tyve begår indbrud i virksomheder, viser de seneste tal fra Rigspolitiet. (© coulorbox)

Hver eneste dag opdateres politiets døgnrapporter med nye historier om designermøbler, kontanter og computere, der bliver stjålet under indbrud i danske virksomheder. Men faktisk er antallet af knæk rettet mod købmanden eller edb-virksomheden raslet ned, viser de seneste tal fra Rigspolitiet.

I 2012 blev der anmeldt 22.633 indbrud i danske erhvervsbygninger. Det lyder måske af meget, men sammenlignet med 2009, hvor der blev anmeldt hele 39.727 indbrud, er det sket et fald på mere end 43 procent.

Hos Dansk Erhverv har man bemærket tyvenes tilbagetog, og mange af landets butikker føler sig slet ikke lige så plaget af indbrud som tidligere.

- For blot tre år siden havde vi et usædvanligt højt antal indbrud, hvor det især var østeuropæiske bander, der var på spil. De stjal cigaretter og andre forbrugsgoder, men det har vi heldigvis fået gjort noget ved, siger Torben Rosenstock, sekretariatschef hos Dansk Erhverv.

Tyve ryges ud

Alene sidste år faldt indbruddene i landets erhvervsbygninger med 20 procent i forhold til året før, og den positive udvikling fortsatte i første kvartal af 2013, viser statistikken.

Torben Rosenstock mener, at den positive udvikling skyldes, at politiet har fanget mange af de ansvarlige og sat dem bag lås og slå. Men samtidig har butikkerne også investeret i mere sikkerhedsudstyr, som har gjort livet sværere for de kriminelle.

- For eksempel en såkaldt tågesikring, som, et sekund efter alarmen er gået, fylder hele butikken med tåge, så tyvene ikke kan se en hånd for sig, forklarer han.

Torben Rosenstock vurderer, at et indbrud kan koste de erhvervsdrivende alt fra nogle tusinde kroner til flere millioner kroner, afhængig af hvor hårdhændede tyvene er, når de bryder ind.

- Derfor er det på alle måder glædeligt, at det går den rigtige vej, siger han.

Politi: Butiksejere tænker sig om

Hos Nationalt Forebyggelsescenter mener politiinspektør Jørn Kjer, at der er flere forklaringer på det drastiske fald i antallet af indbrud i erhvervsbygninger. Blandt andet at politiet de senere år har haft et øget fokus på indbrud generelt, men politiet kan ikke tage hovedansvaret, mener han.

- Erhvervene er blevet rigtigt gode til at tænke sig om og gøre det rigtige. De sikrer døre og vinduer, lader ikke ting ligge og flyde udenfor, som man kan bruge til at bryde ind med, og så har de tyverialarmer og overvågning. Det gør alt sammen i en samlet pakke, at der er færre indbrud, siger Jørn Kjer.

Ud af de 22.633 indbrud i erhvervsbygninger, som blev anmeldt sidste år, foretog politiet i alt 4049 sigtelser.

Også i de private hjem er indbrudskurven på vej ned, selvom det ikke sker i samme tempo som hos virksomhederne. Her faldt antallet af anmeldte indbrud fra 45.896 i 2011 til 43.482 i 2012.

Facebook
Twitter