Dreng med autisme lokket i seksuel fælde på nettet

Autismeforeningen får flere henvendelser om børn med autisme, der bliver udnyttet på nettet.

- Det er ikke rart, at der findes nøgenbilleder af min søn ude på nettet, som måske bliver delt i et pædofilt netværk, fortæller far om sin nu 14-årige søn. Begge er anonyme i artiklen. (Foto: Modelfoto, colourbox)

Sønnen råbte og skreg, da Lars insisterede på at se, hvad der foregik på hans 13-årige søns telefon.

Det var en søndag aften i januar, og Lars husker tydeligt, hvor sønderknust hans søn blev, da Lars til sidst måtte tvinge sig adgang til telefonen.

- Det var som om, at hele hans verden faldt sammen, fortæller Lars, der er anonym for at beskytte sin søn.

Med telefonen i hånden fik Lars indblik i, hvad der foregik på sønnens profiler på Snapchat og Instagram.

Lars under interview med DR. Lars optræder anonymt og har i virkeligheden et andet navn,

Gennem nogle uger havde Lars’ søn i hemmelighed skrevet med to danske piger på Instagram. Lars fortæller, at hans søn var helt overbevist om, at det var to 14-årige piger, han var i kontakt med.

14-årige piger var en mand

På telefonen fandt Lars selfies, hvor hans søn er nøgen.

- Det er billeder, som han har sendt til pigerne for at få billeder af dem den anden vej, siger Lars.

Men der kom ikke nogen billeder den anden vej. Det viste sig nemlig, at Lars’ søn var blevet lokket i en fælde på nettet af en mand, der havde brugt to falske pigeprofiler på Instagram som lokkemad.

Lars har gemt noget af sønnens kommunikation. Bagmanden selv har slettet sine beskeder, så man kan kun se, hvad Lars' 13-årige søn har skrevet.

- Der kan vi så se, at min søn svarer, nej, jeg vil ikke onanere, fortæller Lars.

Screendump fra Lars' søns kommunikation med bagmanden. Bagmanden har slettet sine beskeder, så man kan kun se sønnens beskeder.

Skelnen mellem fiktion og virkelighed

Mens Lars kunne se, at hans søn var blevet bedraget, havde sønnen ikke selv haft mistanke om, at han var blevet lokket i en fælde.

Sønnen har autisme, og det gør det ifølge Lars ekstra vanskeligt for ham at gennemskue, at de 14-årige piger ikke var, hvem de gav sig ud for at være.

- Han har svært ved at skelne mellem, hvad der er rigtigt og forkert, og har svært ved at forstå forskellen på fiktion og virkelighed, fortæller Lars.

Autismeforeningen advarer

Hos Autismeforeningen oplever de, at flere forældre henvender sig med historier om seksuel udnyttelse af deres børn på nettet.

I løbet af det sidste halvandet år har Autismeforeningen fået omkring 150 henvendelser fra bekymrede forældre til børn med autisme, der har oplevet at blive krænket seksuelt, udnyttet eller truet på nettet.

Børn med autisme er ekstra sårbare, når det handler om at blive udnyttet på internettet, forklarer Heidi Thamestrup, der er landsformand i Autismeforeningen.

- Der er en indbygget naivitet i det at have autisme. De tænker ikke, at andre kunne finde på at sige nogle ting, der ikke passer. Det gør, at de måske ikke ser de samme røde advarselslamper, når der bliver taget kontakt til dem fra folk, de ikke kender, siger hun.

Det stigende antal henvendelser får nu Autismeforeningen til at advare åbent om problemet og til at tage initiativ til, at børn med autisme og voksne omkring dem skal undervises i, hvordan børnene undgår at blive lokket i fælder på nettet.

Undervisningen skal ske gennem videoer og podcast, der er blevet produceret til formålet.

- De skal simpelthen have det at vide direkte. Vi vil gerne have, at det bliver helt almindelig viden, at der findes folk på nettet, som prøver at udnytte børn, og hvis man har en diagnose, så er man ekstra sårbar, siger Heidi Thamestrup.

- Det er et overgreb

Lars' søn havde tilbage i januar svært ved at forstå, hvad han var blevet udsat for. Han blev mest af alt trist over, at han havde mistet kontakten til de 14-årige piger.

- Han er socialt udfordret, så det var en gave for ham at være sammen med andre jævnaldrende på den måde. Så det var et kæmpechok for ham, og han blev virkelig ked af det, siger Lars.

Som far er Lars ikke i tvivl om alvoren af det, hans søn har været udsat for.

- Det er et overgreb på min søn. Det er jo klart, at han skal lære, at han ikke skal tage sådan nogle billeder og sende dem rundt. Men jeg føler også, at han er blevet lokket til det, især fordi at han blev løjet for. Han troede, at han var i et intimt rum med nogle potentielle kærester, som han gerne ville i kontakt med. Han har handlet i god tro.

Lars kan ikke slippe tanken om, hvad der er sket med de selfies, hans søn tog og sendte videre.

- Det er ikke rart, at der findes nøgenbilleder af min søn ude på nettet, som måske bliver delt i et pædofilt netværk.

Nye regler for brug af telefon

Lars og hans kone er gået til politiet med det digitale overgreb, de mener, at deres 13-årige dreng har været udsat for. Lars har talt med politiet i sidste uge, der har oplyst, at de fortsat ser på sagen.

- Vi har ikke hørt, om der bliver rejst tiltale. Politiet har undersøgt telefonen for spor. Jeg ved heller ikke, om de har fundet manden, siger Lars.

Mens familien venter på, hvad der sker af juridiske skridt i sagen, har Lars lavet nye regler for sin søns brug af telefonen. Forældrene skal have lov til at tjekke sønnens kontakter på sociale medier, fortæller Lars:

- Han føler, at det er en smule intimiderende og grænseoverskridende, men jeg prøver at forklare ham, at det er en hjælp.

Facebook
Twitter