Drenge går under radaren: Slåskamp og blå mærker kan være tegn på selvskade

Piger skærer sig typisk i armen, hvis de vil skade sig selv. Drenge slår.

Når drenge skader sig selv, er det ofte ved at slå en hånd ind i væggen. (Foto: Coloubox (modelfoto))

Når vi taler om selvskade, handler det ofte om unge kvinder, der skærer i sig selv.

Men selvskade er også et problem blandt unge mænd. De gør det bare på en anden måde.

- Det er lidt mere voldsomt og fysisk, siger Mette Prangsgaard Andersen, der er rådgivnings- og aktivitetskoordinator hos Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade.

Drenge skader ofte sig selv ved at slå hænder eller hoved ind i væggen. Der er også nogen, der simpelthen opsøger slåskampe.

- Det kan betyde, at de får store blå mærker, ar, og måske skal gå med en forbinding, fordi de har forstuvet noget, siger Mette Prangsgaard Andersen, der har mødt mange unge selvskadende mænd i sit arbejde.

Skjult for omverdenen

Hidtil har der dog ikke været meget fokus på de drenge, der skader sig selv. Og det er der flere årsager til, forklarer Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade til P3's nyheds-podcast Den Daglige Dosis.

Et af svarene er ifølge Mette Prangsgaard Andersen, at det simpelthen ikke er lige så tydeligt, at der er tale om selvskade, når det gælder drengene:

- Vi lægger ikke på samme måde mærke til, hvis en dreng møder op på sin ungdomsuddannelse med blå mærker, rifter eller en bandage. Vi tænker måske, at han er kommet op at slås eller til skade i en fodboldkamp. Så drenge får ikke den samme opmærksomhed, som piger med store ar på kroppen gør.

Ikke alle ved, de selvskader

Faktisk er drengene heller ikke altid selv bevidste om, at de selvskader.

- Der ser ud til at være en del drenge, der ikke er så bevidste om, at de har en selvskadende adfærd, forklarer Mette Prangsgaard Andersen.

De føler måske, de får det bedre af at slå sig selv, men de synes ikke det er lige så slemt, som når piger skader sig selv, forklarer hun.

Hør mere om, hvordan det hænger sammen her: