To drenge på 15 og 16 terrorsigtet for at lade sig hverve til voldelig nynazistisk gruppe

De to drenge anklages for at tilhøre den højreradikale gruppe Feuerkrieg Division.

To drenge på 15 og 16 år er blevet sigtet for at være del af den nynazistiske gruppe Feuerkrieg Division. (© Grafik: Søren Winther Nørbæk)

Rettelse: Tidligere lød overskriften, at to drenge var terrorsigtet for at hverve til voldelig nynazistisk gruppe. Det er kun den ene dreng, der er sigtet for at hverve. Derfor er overskriften rettet.

To drenge på henholdsvis 15 og 16 år er sigtet for at have ladet sig hverve til en terrorgruppe. Det kom frem under et grundlovsforhør i Retten i Holbæk torsdag.

Den ene af de to drenge er desuden sigtet efter paragraf 114c, der drejer sig om at hverve andre til at begå eller fremme terrorhandlinger.

Den 15-årige er sigtet for at have været en del af den højreradikale gruppe Feuerkrieg Division fra 11. december 2021 til 1. marts 2022, som anklagemyndigheden anser som værende en terrorgruppe.

Han skulle ifølge Ritzau være hvervet gennem den krypterede beskedtjeneste Telegram.

11. december indsendte han ifølge DR's oplysninger en ansøgning om indmeldelse. Han fortalte ifølge anklagemyndigheden, at han havde kendskab til våben og eksplosiver.

Den 15-årige er også sigtet for at hverve den 16-årige. Den 16-årige meldte sig ind i gruppen 13. januar. Han er ligeledes sigtet for at have været del af Feuerkrieg Division frem til 1. marts. De to drenge blev ifølge Ritzau anholdt tidlig torsdag morgen.

Nynazistisk gruppe der går ind for borgerkrig

Feuerkrieg Division er en forholdsvis ny nynazistisk gruppe, der går ind for racekrig og borgerkrig og primært kører på onlinemedier.

Det fortæller Milan Obaidi, der er radikaliseringsforsker ved det psykologiske institut på Oslo Universitet.

- Det er en meget antisemitisk og racistisk gruppe, der er inspireret af den stærkt nynazistiske gruppe Atomwaffen Division. Den gruppe er oprettet i USA og har en klar ideologi om at dræbe blandt andet jøder og homoseksuelle og rekrutterer blandt andet fra krigsveteraner, fortæller han.

Feuerkrieg Division er ifølge Milan Obaidi kendt for at have fremsat trusler mod flere personer, og det kommer ikke bag på ham, at gruppen nu også dukker op i Danmark.

- Man hører mere om de her grupper efter indsættelsen af Donald Trump som amerikansk præsident. Forskning fra 2019 viser, at der er sket en stigning på højreekstremistisk terror i Vesten på 320 procent fra 2014 og frem til 2019, fortæller han.

Nettets fællesskaber fører til flere højreekstreme grupper

PET bekræfter over for DR, at de har været inde over efterforskningen af sagen.

Michael Hamann, chef for Center for Terroranalyse under PET, ønsker ikke at kommentere den konkrete sag. I stedet vil han kun forholde til højreekstremisme.

Han fortæller, at de højreekstremistiske miljøer i stigende grad mødes på nettet, hvor de kommunikerer på tværs af grænserne.

Men han siger også, at det højreekstremistiske vinder frem.

- Det er også vores vurdering, at vi vil se flere virtuelle højreekstremistiske interessefællesskaber, og at udviklingen bliver styrket af, at en generation af yngre og teknologisk kyndige højreekstremister ser virtuelle interessefællesskaber som lige så naturlige mødesteder som fysiske fællesskaber, skriver han i en mail til DR.

Flere sager i andre lande

Feuerkrieg Division har tidligere været fremme i flere andre lande – blandt andet USA, Storbritannien og Letland.

Ifølge BBC skulle gruppen være opstået i Estland i 2018 og ledet af en teenager. Her lyder det også fra det britiske udenrigsministerium, at gruppen hovedsageligt fungerer på nettet, hvor de gør brug af krypterede beskedtjenester.

Sigtelsen mod de to drenge kom frem i Retten i Holbæk. (Foto: © Signe Goldmann, Ritzau Scanpix)

Deres mål er ifølge det britiske ministerium at udøve vold og mord for at "forfølge en apokalyptisk racekrig".

Desuden skriver det britiske medie, at et medlem fra Litauen i 2019 blev sigtet for at efterladt en bombe foran en kontorbygning i den litauiske hovedstad, Vilnius. Bomben gik dog ikke af, og medlemmet, der kun var teenager, blev anholdt med materialer til at lave bomber.

I USA menes gruppen også at have haft planer om at bombe en synagoge i Las Vegas.

De to sigtelser i Danmark kommer umiddelbart efter, at PET i marts udkom med sin vurdering om terrortruslen i Danmark.

Her blev truslen om højreekstremistisk terror beskrevet som generel, og PET skrev, at fysiske grupper med højreekstreme kan skabe "utryghed i det danske samfund", hvor hærværksaktioner også blev nævnt som eksempel.

Center for Terroranalyse, der også er en del af PET, peger også på, at de højreekstremistiske fællesskaber vokser på nettet.

- Denne udvikling bliver styrket af, at en generation af yngre og teknologisk kyndige højreekstremister anskuer virtuelle interessefællesskaber som lige så naturlige mødesteder som fysiske fællesskaber, stod der blandt andet i deres vurdering.

Torsdag aften skriver Ritzau, at den 15-årige er varetægtsfængslet indtil 26. april, hvor han vil fængsles i surrogat på en institution. Den 16-årige er blevet løsladt.