Drengene må vente på ny regering: HPV-vaccine kræver en minister

Før en ny sundhedsminister er udpeget, kan drenge ikke blive vaccineret mod kræft-virus.

Før en eventuelt ny sundhedsminister er udpeget, vil der ikke blive tilbudt gratis HPV-vaccine til drenge, bekræfter Sundhedsministeriet. (Foto: Martin Ballund © Scanpix)

En teknikalitet risikerer nu at spænde ben for en vaccine, der kan beskytte mænd mod flere typer af kræft.

Det er meningen, at drenge efter månedsskiftet gratis skal kunne blive vaccineret mod HPV på samme måde, som piger i dag har mulighed for. Men så længe der endnu ikke er udpeget en ny sundhedsminister, bliver det ikke foretaget nogen vaccinationer.

Det bekræfter Sundhedsministeriet. Forsinkelsen ærgrer Kræftens Bekæmpelse, der sammen med en række apoteker netop nu arbejder for at udbrede kendskabet til den nye vaccination.

- Det er da ærgerligt, at der går længere tid end planlagt, før det sker. Men sådan er omstændighederne jo nu engang på grund af valget, siger overlæge i Kræftens Bekæmpelse, Janne Bigaard.

Mangler underskrift fra minister

Som en del af finansloven for 2019 besluttede regeringen at drenge, der fylder 12 år efter den 1. juli 2019 (og altså ikke drenge, der er ældre), skal tilbydes en vaccine mod HPV. Hvert år bliver omkring 230 mænd ramt af en kræftform, der skyldes HPV.

Siden 2009 er den samme vaccine blevet tilbudt til piger, hvor virussen senere i livet kan udvikle sig til blandt andet livmoderhalskræft.

Ifølge Sundhedsministeriet skyldes forsinkelsen, at lovbekendtgørelsen ikke er underskrevet samt at alt det forberedende lovarbejde ligger stille, så længe en ny minister ikke er udpeget.

Uden en underskrevet bekendtgørelse, må regionerne og de praktiserende læger ikke udvide listen over vaccinationer, der skal tilbydes gratis.

Desuden er aftalen om honorering af de praktiserende læger for vaccination af drenge ikke lavet med Regionernes Lønnings- og Takstnævn, oplyser Danske Regioner.

Håber ny minister vil udvide tilbud

Kræftens Bekæmpelse håber, at en eventuelt ny sundhedsminister vil overveje at udvide tilbuddet til at gælde alle drenge op til 18 år, for at dække det ubeskyttede hul, der bliver, mellem de 12-årige drenge og dem over 12.

- Akkurat som det er tilfældet med pigerne. Drenge og piger bør have samme rettighed, siger overlæge Janne Bigaard.

Tilbuddet om gratis vaccination gælder kun for drenge, der fylder 12 år efter start-juli. Ønsker man selv at betale for de to stik, som vaccinationen omfatter, koster de knap 3.000 kroner.

Danske Regioner oplyser, at man kan lave de relevante aftaler "hurtigt". Det kræver blot en ny minister. Vaccinen til drenge er den samme, som pigerne får i dag, så ifølge Danske Regioner har Statens Serum Institut "formentlig" nok på hylderne.

Partierne i rød blok fortsatte i dag forhandlingerne om at støtte en regering ledet af Mette Frederiksen (S). Det er endnu uvist, hvornår et eventuelt nyt ministerhold er klar.