Driften af DSB's S-tog bliver sendt i udbud

Hovedstadens S-tog skal gøres førerløse, og driften bliver nu sendt i udbud.

DSB S-togs drift bliver sendt i udbud, så private operatører kan byde ind. (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

Driften af DSB's S-tog bliver nu sendt i udbud, så private operatører kan byde ind. Det oplyser De Radikales transportordfører Andreas Steenberg til DR Nyheder.

Andreas Steenberg fortæller, at målet er en model, der ligner den, der er med den københavnske metro, hvor Metroselskabet ejer stationer, skinner og tog, mens et italiensk firma står for driften.

- DSB vil eje togene og skinnerne, og så køber man den førerløse teknologi hos private. Som med metroen, hyrer man et firma, der har prøvet det før, siger Andreas Steenberg.

S-togene er en indbringende forretning for DSB med en omsætning på cirka en milliard kroner om året. Men Andreas Steenberg forventer ikke, at det nye konstruktion vil gøre DSB til den store økonomiske taber i spillet.

- Vi har aftalt, at begge parter skal have noget ud af det. Der vil være en fortjeneste, som skal deles mellem den private køber og DSB, siger Andreas Steenberg.

Ifølge Andreas Steenberg vil det koste 4,5 milliarder kroner at gøre S-togene førerløse. De penge, der spares ved udliceringen af S-togene, skal derfor bruges til at gøre togene førerløse.

Tiltaget med de førerløse tog ventes at kunne give 13 millioner ekstra passagerer om året.

- Det er noget af det bedste, vi kan gøre for at skabe udvikling i hovedstaden, løse trængselsproblemerne og løse problemerne med luftforurening, siger Andreas Steenberg.

Ikke kompromis med servicen

Ifølge Venstres transportordfører Kristian Phil Lorentzen vil der ikke bliver gået på kompromis med servicen, selv om det bliver et udenlandsk firma, der overtager driften.

- Det, der er vigtigt er, at det er os politikere, der definerer, hvilken service passagererne skal have. Det skal vi ikke gå på kompromis med, og så er det op til dem, der vil byde på opgaven at leve op til den service, og se om de vil byde på de vilkår, siger Kristian Pihl Lorentzen.

I juni var det allerede fremme, at regeringen havde planer om at sende S-togene i udbud.

- Jeg synes, at togdriften er meget dyr i Danmark. At effektivisere togdriften for at gøre den billigere er en nødvendighed for, at togdriften kan have en fremtid i Danmark, sagde transportminister Ole Birk Olesen (LA) til Berlingske Business.

De Radikale har sammen med Venstre og Dansk Folkeparti indkaldt til pressemøde i Transportministeriet kl. 10.00. Her ventes minister Ole Birk Olesen (LA) at meddele, at DSB's guldfugl igennem mange år, DSB S-tog bliver sendt i udbud.

Ifølge Økonomisk Ugebrev er et kinesisk selskab, MTR, interesseret i at byde.

Transportministeren Ole Birk Olesen har ingen kommentarer til DR Nyheder inden pressemødet.