Dronekaos i Gatwick: Københavns Lufthavn har kun oplevet 'dumheder' med droner

I Gatwick Lufthavn har en drone kostet massevis af aflysninger.

I dag genåbnede Gatwick-lufthavnen uden for London efter flere dages lukning og aflysninger, hvor illegale droner har fløjet i området omkring lufthavnen.

120.000 passagerer har fået deres rejseplaner ødelagt få dage før jul, rapporterer BBC.

Herhjemme har vi kun oplevet ganske få tilfælde, hvor droner har forstyrret flytrafikken. Inden for det seneste år er en drone seks gange blevet observeret i nærheden af en af landets lufthavne.

Det fortæller Bo Pedersen, kommunikationsdirektør i Naviair, der har ansvaret for trafikafvikling i det danske luftrum.

- I alle tilfælde har der været tale om dumheder, hvor folk brød reglerne, fordi de ikke kendte dem, fortæller han.

I et enkelt tilfælde for år tilbage var det ved at blive alvor i Københavns Lufthavn, da en ukendt person fløj med sine drone ude ved Øresund for enden af landingsbanen.

- Vi blev nødt til at flytte trafikken fra én bane til en anden, indtil dronen var væk. Det var ikke noget, der gav reelle forsinkelser, men det gav lidt sved på panden for os, siger Bo Pedersen.

140 fly aflyst

Mere alvorligt ser han på situationen uden for Gatwick-lufthavnen, hvor ukendte dronepiloter i flere dage har drillet lufthavn og politi.

- Der er ingen tvivl om, at når det foregår over så lang tid, så er det nogle mennesker, der godt ved, at de gør noget, de ikke må, siger Bo Pedersen.

I Gatwick Lufthavn er cirka 140 fly blevet aflyst, og tusindvis af passagerer har været strandet i lufthavnen siden onsdag aften.

Det helt store spørgsmål er: Hvordan kunne dronerne blive ved med at flyve over lufthavnen i 36 timer?

Ifølge den britiske transportminister, Chris Grayling, er der ingen nemme løsninger på de flyvende droner over Gatwick.

- Flere har spurgt: Hvorfor har I ikke bare skudt dronerne ned? Men selvfølgelig kan man ikke bare skyde hasarderet rundt omkring sig, siger han.

Han kalder dronerne for ”en ny slags trussel”, og han ønsker ikke at pege på, hvem gerningsmanden eller gerningsmændene kan være.

- Det kan være miljøaktivister, men vi ved det ikke, siger han ifølge The Guardian.

Foreløbigt er der heller ingen praktisk løsning, der kan sikre Københavns Lufthavn mod vildtflyvende droner.

- I dag holder vi øje, og piloterne er meget opmærksomme på det. Det er det, vi kan gøre, siger Bo Pedersen fra Naviair.