Dronesagen: Taxachaufføren købte droner, 'fordi det var et godt tilbud'

Tiltalt i terrorsagen forklarer sig om indkøb af droner.

Taxachaufføren ses her med sin forsvarer Michael Juul Eriksen. Taxachaufføren har siddet fængslet siden september 2017.

Dronedele til halv pris var så godt et tilbud, at en af de tiltalte i dronesagen købte ind med henblik på at sælge videre til kunder i Tyrkiet.

Sådan forklarer den 30-årige mand, kaldet Taxachaufføren, der er tiltalt i terrorsagen, som handler om levering af droner til terrororganisationen Islamisk Stat.

- Jeg køber og sælger elektronik. Mobiltelefoner og computere, hvis der skulle være nogle gode tilbud blandt andet i Den Blå Avis, forklarer Taxachaufføren.

Han fortæller i Københavns Byret, at hans interesse for droner opstod i sommeren 2016, hvor Taxachaufføren i sin Über-bil tilfældigt stødte på en kunde, der var ved at åbne en dronebutik i København.

Efter at have sat kunden af, begynder Taxachaufføren at researche på droner.

- Jeg går ind på hans (dronesælgeren, red.) hjemmeside og kigger på hans produkter for at se, hvad han handler med. Og så falder jeg også over andre hjemmesider. Det er den måde, jeg begynder at få interesse. Jeg har altid været en tech-nørd, siger Taxachaufføren.

Netop denne dronesælger stod sidste år frem i DR og fortalte om et usædvanligt samarbejde med Politiets Efterretningstjeneste.

Kontakt til en terrordømt

Efter mødet med dronesælgeren fik Taxachaufføren den idé at købe droner i Danmark og sælge dem videre i Tyrkiet med henblik på at tjene penge på det.

I forbindelse med sin research finder Taxachaufføren frem til gode priser på dronedele.

- Jeg finder frem til en anden hjemmeside, hvor der er en fejl. De har sat det til halv pris, og så kontakter jeg Cesur. Det er et godt tilbud.

I Tyrkiet fik Taxachaufføren kontakt til den tidligere terrordømte Abdulkadir Cesur, i DRs dækning kaldet Bilvaskeren. Ham lærte Taxachaufføren at kende gennem fælles bekendte.

Flere gange tog Taxachaufføren til Tyrkiet og fik her hjælp af Abdulkadir Cesur med at sælge sine ting videre. Taxachaufføren nægter i retten, at dronedelene var til Abdulkadir Cesur.

- Jeg solgte til dem, der var interesseret i det. Folk i Istanbul og forretninger, siger Taxachaufføren.

- Hvilke forretninger? Spørger senioranklager Kristian Kirk.

- Det kan jeg ikke komme ind på, jeg kan ikke navnene på forretningerne, siger Taxachaufføren.

Abdulkadir Cesur blev i 2006 dømt i Bosnien for terrorplaner

PET åbnede kufferten i lufthavnen

Taxachaufføren fortæller i retten, at han flere gange var i Tyrkiet, hvor han også besøgte Abdulkadir Cesur i den tyrkiske by Bursa.

Taxachaufføren fortæller, at det kun var på én af turene ned til Abdulkadir Cesur, at der var dronedele i kufferten. Det var den 1. januar 2017.

På netop denne rejse blev Taxachaufførens kuffert åbnet af PET under en hemmelig ransagning i Københavns Lufthavn.

Taxachaufføren er tiltalt for at have indkøbt droneudstyr for omkring 50.000 kroner samt kameraudstyr, der kan bruges til droner, for 150.000 kroner.

Anklager Kristian Kirk spørger Taxachaufføren, hvor pengene kom fra.

- Fra Über-kørsel og andre jobs, siger Taxachaufføren.

Han erkender dermed at have indkøbt dronedele, men nægter at dronerne skulle ende hos Islamisk Stat.

Taxachaufføren siger i retten, at nogle af købene 'selvfølgelig var mange penge'.

Når Taxachaufføren kom hjem igen fra Tyrkiet, havde han penge med tilbage, men det var ikke altid, at handlerne gav overskud.

- Det var også derfor, jeg vendte tilbage til fysisk arbejde, siger Taxachaufføren.

Politiets Efterretningstjeneste har aflyttet og overvåget Taxachaufføren fra efteråret 2016 og frem til september 2017, hvor Taxachaufføren blev anholdt.

Det er Anklagemyndighedens opfattelse, at Taxachaufføren i september 2017 får mistanke om, at han bliver overvåget. Det er derfor, at politiet på dette tidspunkt vælger at anholde ham.

Hvordan Taxachaufføren har fået denne mistanke og hvad det betød, er Taxachaufføren endnu ikke blevet afhørt om.

Afhøringen af Taxachaufføren fortsætter tirsdag.