Dronning Margrethe i tale til nationen: 'Min fødselsdag blev ikke, som jeg havde forestillet mig'

Coronakrisen var det store tema for majestætens tale til folket på hendes fødselsdag.

- Vi har vist, at vi kan tage os sammen og at det fører i den rigtige retning; men nu gælder det, for vi er ikke igennem endnu, sagde dronningen blandt andet i sin tale til folket.

Torsdag aften satte dronning Margrethe sig til rette foran kameraet på Fredensborg Slot for at tale til nationen i anledning af sin 80-års fødselsdag.

Dronningen skulle ellers have været på karettur gennem København og afholdt stor fest på Fredensborg Slot – hvis ikke det var for coronapandemien, der har lukket det meste af verden ned.

Men selvom det blev en anderledes fejring, så værdsatte fødselaren det alligevel:

- Min fødselsdag blev ikke, som jeg havde forestillet mig, men jeg er taknemmelig for den, som den blev, lød det fra dronning Margrethe, der dog heller ikke lagde skjul på, at hun havde set frem til festlighederne, der endte med ikke at blive til noget.

- Jeg har altid glædet mig over at kunne fejre min fødselsdag. At kunne mærke, helt bogstaveligt, den hjertevarme stemning, der strømmer mig i møde på selve dagen. Det har altid betydet noget ganske særligt for mig.

Se hele dronning Margrethes tale her. Artiklen fortsætter efter videoen.

Derfor var det også en berørt dronning, der takkede for danskernes lykønskninger, der er blevet sendt til hende igennem dagen.

- Jeg takker af hele mit hjerte for hilsenerne, for sangene, og for de mange tanker, som i dagens løb er strømmet mig i møde fra alle dele af riget. Danskernes opfindsomhed og idérigdom har været overvældende.

Dronningen: 'Vi er der ikke endnu'

For knap en måned siden talte dronning Margrethe også til danskerne i forbindelse med coronakrisen, der dengang næsten kun lige var begyndt i Danmark.

Dengang rettede dronningen en appel til alle om at forstå alvoren af situationen.

Coronakrisen var også det store tema for majestætens tale til folket på hendes fødselsdag. Og denne gang var der ros til danskerne.

- Vi oplever en usikker tid; men vi ser også, at alle gør sig umage for at stå krisen igennem og efterleve myndighedernes anvisninger, sagde dronningen.

Majestæten benyttede alligevel lejligheden til snige en opfordring til det danske folk ind i sin tale.

- Meget tyder på, at vi sammen bidrager til at få sygdommen under kontrol. Vi har vist, at vi kan tage os sammen og at det fører i den rigtige retning; men nu gælder det, for vi er ikke igennem endnu.

Alt i alt lod dronningen danskerne forstå, at hun har haft en fødselsdag, hun aldrig glemmer.

- I tilbageblikket vil jeg huske min 80-års fødselsdag som noget helt for sig, én af de mest mindeværdige. Også her har det vist sig, at når krisen rammer os, kan vi og vil vi forenes i fællesskabet - sammen, men på afstand.