Dronning Margrethe indviede Cityringen: 'De 17 nye stationer vil flette byen endnu bedre sammen'

Københavns nye metrolinje, Cityringen, er nu officielt åbnet.

Dronning Margrethe holder tale forud for indvielsen af den nye metrolinje.

- For snart 17 år siden ændrede København sig på afgørende vis. Der blev den første etape af metroen åbnet. Jeg sad selv i det første tog fra Ørestad til Kongens Nytorv, og jeg husker særligt fornemmelsen af at køre rundt under jorden i min egen by.

Sådan indledte dronning Margrethe sin tale, da hun for kort tid siden indviede Københavns nye metro, Cityringen.

Efter otte års byggeri, er den nye metro klar til at køre på skinner, og åbningen blev fejret med folkefest, livemusik og taler på Rådhuspladsen i København.

- Det var slående at betragte, hvordan metroen nærmest fra første dag blev en del af byens hjerte og liv. I dag er metroen en så integreret del af byen, at ingen ville kunne forestille sig byen uden, sagde dronning Margrethe.

- I dag kan vi åbne 17 nye stationer, som vil flette byen endnu bedre sammen. Store dele af hovedstaden vil få glæde af den ny metrolinje. Det samme vil de mange tilrejsende, som hvert år besøger vores hovedstad, sagde dronning Margrethe.

'Hvor vi dog glæder os til at få Kongens Nytorv igen'

Hun fik også forsamlingen til at klappe og grine undervejs.

- Udgravninger har vist, at den gamle Østerport, der var en af tre indgange til datidens København, lå på det nuværende Kongens Nytorv – og hvor vi dog glæder os til at få Kongens Nytorv igen, sagde dronningen.

Som afslutning på talen, erklærede dronning Margrethe officielt den nye metro for åben.

Cityringens 17 nye stationer vil forbinde Vesterbro, Frederiksberg, Nørrebro, Østerbro og Indre By, og der er maksimalt 12 minutter til den fjerneste station, uanset hvor du står på.

Den kommer til at køre førerløst og i døgndrift ligesom den eksisterende metro, og der vil i myldretiden være maksimalt tre minutter mellem afgangene, så du behøver ingen køreplan.

Fik en prøvetur

Inden åbningen fik dronning Margrethe sammen med et større følge en forsmag på, hvordan det er at køre med den nye metro.

Kort før klokken 13 blev turen indledt på Rådhuspladsen, hvor også Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), og statsminister Mette Frederiksen (S) var med.

Statsminister Mette Frederiksen var trods et silende regnvejr begjestret for, at metroen i dag åbner.

- Det er en skøn oplevelse. Det er fremsynede mennesker lang tid før mig, der har truffet beslutingerne. Det har taget lang tid. Nu kører den og binder byen sammen, og dermed synes jeg, at vi kommer endnu et skridt nærmere at være en moderne storby, siger statsministeren og slår fast, at den er alle pengene værd.

- Når jeg kører i metroen i dag, så er det eneste jeg ærgrer mig over, at vi ikke byggede den for 150 år siden.

Københavns overborgmester valgte at lægge vægt på, hvordan den nye udvidede metro kunne bidrage til et sundere København.

- Selv om vi bliver kaldt verdens bedste by, kan vi blive bedre. Vi skal have bedre luft. Og det hjælper Cityringen med, sagde Frank Jensen.

Metroens passagertal ventes at blive fordoblet til 122 millioner allerede i 2020.

I 2020 suppleres M3 af linjen M4, som bliver en linje fra København H til Nordhavn og Orientkaj. M4 vil øge frekvensen yderligere på Cityringen på strækningen gennem Indre By.

Her kan du se hele dronningens tale:

FacebookTwitter