Dronning Margrethe: Jeg har undervurderet min yngste søns reaktion

Prins Joachim og børnebørnenes reaktion har gjort indtryk på dronningen.

Dronning Margrethe sammen med kronprins Frederik (t.v.) og prins Joachim (t.h.) i forbindelse med markeringen af dronningens 50-års regentjubilæum. Fra årsskiftet vil Joachims børn ikke bære prinse- og prinsessetitler. (Arkivfoto). (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Dronning Margrethe har undervurderet, hvor meget beslutningen om at tage prinse- og prinsessetitlerne fra prins Joachims børn har påvirket familien.

Det skriver hun i en meddelelse, som kongehuset har offentliggjort på Instagram.

- Jeg har truffet min beslutning som Dronning, mor og farmor, men jeg har som mor og farmor undervurderet, hvor meget min yngste søn og hans familie føler sig berørt, skriver dronningen.

- Det gør et stort indtryk, og det er jeg ked af, skriver dronningen.

I sidste uge meddelte kongehuset, at prinseparrets børn fra det nye år ikke længere kan kalde sig prinser og prinsesse. I interviews gjorde både prins Joachim og hans søn, prins Nikolai, udtryk for, at meddelelsen om beslutningen var kommet med kort varsel.

- Jeg fik fem dages varsel, fortalte prins Joachim blandt andet i et interview til Ekstra Bladet.

- Det er aldrig sjovt at se sine børn på den måde gjort fortræd. De står i en situation, de ikke forstår, sagde han.

'Vanskeligt at finde det rette tidspunkt'

Nu kommenterer dronningen så udtalelserne.

- Der har i de seneste dage været stærke reaktioner på min beslutning om den fremtidige brug af titler for Prins Joachims fire børn, skriver hun og tilføjer:

- Det påvirker mig naturligvis.

Hun skriver også, at beslutningen har været længe undervejs, og at det har været vigtigt for hende at fremtidssikre monarkiet, mens hun er regent.

- Det forudsætter indimellem, at der skal træffes svære beslutninger, og det vil altid være vanskeligt at finde det rette tidspunkt, skriver dronningen.

- At bære en kongelig titel indebærer en række forpligtelser og opgaver, som fremover skal påhvile færre medlemmer af den kongelige familie. Denne tilpasning, som jeg ser som en nødvendig fremtidssikring af monarkiet, ønsker jeg at foretage i min tid, skriver dronningen.

Prins Joachim holdt en flere sekunder lang pause, da Ekstra Bladets journalist i Paris i sidste uge spurgte ham, hvordan beslutningen om at fratage titlerne, havde påvirket forholdet til sin mor.

- Det behøver jeg vist ikke uddybe her, lød svaret.

Dronningen udtrykker i sin meddelelse håb om, at familien igen kan finde ro.

- Ingen skal være i tvivl om, at mine børn, svigerbørn og børnebørn er min store glæde og stolthed. Jeg håber nu, vi som familie kan få ro til selv at finde vej igennem denne situation, skriver hun.