Dronning Margrethe: Man kan ikke være fester og runde fødselsdage bekendt

Dronning Margrethe holder historisk tale om situationen som følge af coronavirus.

Man kan ikke være fester og runde fødselsdage bekendt.

Sådan lød det fra dronning Margrethe, der her til aften har holdt en historisk tale til nationen i forbindelse med udbredelsen af coronavirus i Danmark.

- Det er tankeløst, og det er først og fremmest hensynsløst, siger dronningen.

Talen kom, umiddelbart efter at regeringen har præsenteret en række nye initiativer i indsatsen mod udbredelse af coronavirus i Danmark.

- Hvad vi gør, og hvordan vi handler i disse dage kan blive afgørende for, hvordan situationen udvikler sig i disse uger.

- Jeg har en appel til alle: Coronavirus er en farlig gæst. Den spreder sig som ringe i vandet. En person kan smitte mange. I den kæde vil mennesker dø. Et barn kan miste sin bedstemor, en datter sin far, en hustru sin far. Venner vil pludselig ikke være der mere, lyder det fra dronning Margrethe.

'Lad os sammen skabe nyt håb'

82 personer i Danmark smittet med coronavirus er indlagt på sygehuse. 18 af dem er indlagt på intensiv. Fire smittede er afgået ved døden. Alle de tal forventes at stige.

- Jeg sender i aften min inderlige medfølelse til alle de efterladte. Mine tanker går til alle, der er blevet syge og til deres pårørende her i Danmark, i Grønland og på Færøerne, siger dronning Margrethe.

Sundhedsmyndighedernes råd til alle danskere lyder, at man vasker hænder ofte, holder afstand til andre mennesker, undgår fysisk kontakt og i vid udstrækning bliver hjemme.

- Det er ikke alle, der tager situationen tilstrækkeligt alvorligt. Den er alvorlig, og den gælder os alle sammen. Selvfølgelig er det skuffende og ærgerligt ikke at kunne mødes med hinanden, især når man er ung. Men I har tiden for jer, og I har andre måder at mødes på i denne digitale tidsalder, siger dronning Margrethe.

Dronningen understreger, at hendes opfordring ikke kun gælder unge, men alle danskere.

- Denne gang skal vi vise sammenhold ved at holde afstand, siger hun.

- Det er helt naturligt, at vi er bekymrede. Men lad os sammen skabe nyt håb i en svær tid. Mine tanker går til hver enkelt her i landet med ønsket om håb og fortrøstning og godt mod, fortsætter hun.

Forsamlinger på mere end 10 personer forbydes

Regeringens nye tiltag betyder, at forsamlinger på mere end 10 personer ved offentlige arrangementer bliver forbudt fra klokken 10 i morgen onsdag. Samtidig skal en lang række butikker og centre lukke, ligesom at caféer og restauranter også skal lukke frem til 30. marts.

Dagligvarebutikker vil fortsat være åbne. Dog skærpes kravene til dem: Kunderne skal kunne vaske hænder og spritte af i butikken, og der skal være god afstand mellem kunderne.

Det er første gang siden slutningen på anden verdenskrig, at det danske kongehus taler til nationen, uden at der er tale om en nytårstale eller en tale ved et arrangement.

- Når hun gør det nu, er det fordi, det er så usikker og alvorlig en situation. Det er noget, der kræver en hel særlig reaktion fra dronningens side, siger kongehusekspert Lars Hovbakke.