Dronning Margrethe opereret for grå stær

Behandlingen er gået efter planen uden komplikationer.

(ARKIV) Dronning Margrethe går ombord på Kongeskibet Dannebrog på havnen i Svendborg Kommune. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Dronning Margrethe har i de seneste uger gennemgået laserbehandling for grå stær på begge øjne.

Behandlingen er forløbet planmæssigt, uden bivirkninger og med det ønskede resultat.

Det oplyser kongehuset.

Omkring 50.000 mennesker behandles hvert år for grå stær, og der er tale om den mest almindelige operation herhjemme.

- Indgrebet er hurtigt overstået, og det tager ikke mere end et kvarters tid. Det sker under lokalbedøvelse, så man kan faktisk tale med kirurgen, mens han arbejder, siger DR's sundhedskorrespondent Peter Qvortrup Geisling.

Bliver generet af skarpt lys

Det er uvist, hvad der forårsager grå stær, men det opstår, når linsen i øjet bliver uklar, og det giver problemer med at bryde lyset og skaber problemer med det korte syn.

Det er ikke overraskende, at 78-årige dronning Margrethe er blevet ramt af grå stær, for det gælder faktisk for mere end halvdelen af alle over 75 år, at de har uklarheder på linserne i øjnene.

Det forklarer DR's sundhedskorrespondent Peter Qvortrup Geisling.

- Det viser sig ved, at folk får problemer med at se kort, og man hører ofte, at folk bliver opmærksomme på det, når de kører bil og bliver meget mere generet af modkørendes lys, siger han.

Ufarligt indgreb

Han opfordrer alle, der er kommet lidt op i alderen og oplever problemer med synet, til at lade sig undersøge, selvom tanken om en operation i øjnene kan virke skræmmende.

- Mange skal lige synke et par gange, inden de tager sig sammen og får gjort noget ved det.

- Men selv om det lyder voldsomt, at kirurgen pulveriserer linsen i øjet og trækker den ud for at erstatte den, så er det de færreste, der får komplikationer. Og dem, der gør, kan man let efterbehandle, siger Peter Qvortrup Geisling.

Det er uvist, hvor længe dronning Margrethe er afholdt fra at udføre sine officielle pligter på grund af operationen.

/ritzau/