Dronningen ansætter soldat som ceremonimester

Kim Kristensen tiltræder som ny ceremonimester. Et job tæt på den kongelige familie og langt fra Afghanistan.

Kim Kristensen tiltræder som ny ceremonimester. Et job tæt på den kongelige familie og langt fra Afghanistan. (Foto: © Linda Henriksen, Scanpix)

Der er langt fra de sandfarvede ørkenuniformer og teltlejrene i Helmand til de højloftede sale og blanklakerede gulve på de kongelige slotte.

Dronning Margrethes nye ceremonimester, oberst Kim Kristensen, træder ind i en anden verden, når han mandag har sin første arbejdsdag i Hofmarskallatet på Amalienborg.

- Det er svært at forestille sig et job, der kan være mere lærende. Det vil give mig en indsigt både nationalt og internationalt. Jeg kommer til at stifte bekendtskab med både sportens verden og kunsten og erhvervslivets, siger Kim Kristensen til Ritzau.

For livet

Efter 26 år i det danske forsvar skal han bestride et af de mest fremtrædende job i kongehuset. Tæt på regentparret, deres sønner og svigerdøtre. Og står det til ham selv, så er det for livet.

(Foto: © Jens Nørgaard Larsen, Scanpix)

- Jeg kommer tæt på regentparret, og det skal ikke være sådan, at de efter en kort årrække skal opleve et skift. Så hvis jeg ikke laver for store skandaler, så er det en stilling, hvor jeg forhåbentlig kommer til at sidde rigtig mange år, siger Kim Kristensen.

Der findes ingen præcis jobbeskrivelse for ceremonimestre, men hofmarskal Ove Ullerup peger på handlekraft og akkuratesse.

Overskue det uoverskuelige

- En ceremonimester skal være i stand til at handle hurtigt og overskue det uoverskuelige, siger Ove Ullerup.

- Det kan være en bordplan, som skal laves om i sidste øjeblik, fordi en gæst bliver forhindret, eller et arrangement, som pludselig må ændres, fordi den aftale, vi troede, vi havde, alligevel ikke holder, siger han.

Kim Kristensen trækker på mange års erfaringer blandt andet som leder af uddannelsesafdelingen i Forsvarets Sundhedstjeneste, men ikke mindst fra flere missioner i Eksjugoslavien og Afghanistan.

I Helmand gennemførte det danske forsvar under hans ledelse i 2007-2008 nogen af de vanskeligste militære opgaver i nyere tid. Som anerkendelse af hans indsats belønnede Ledernes Hovedorganisation ham i 2009 med prisen som årets leder.

/ritzau/