Dronningen fejrer Hjejlens 150 årsdag

Verdens ældste hjuldamper - Hjejlen - fylder i dag 150 år. Dronning Margrethe er med på jubilæumsturen fra Himmelbjerget til Silkeborg.

Hjejleselskabets direktør Peder Christensen (tv) sammen med fyrbøder Kent Rasmussen og dagens fødselar. (Foto: Anders Lund © DR Østjylland)

En af Østjyllands kendteste kvinder runder i dag et meget skarpt hjørne. Helt præcis bliver hun 150 år.

Igennem årene har hun haft udsædvanlig mange bekendtskaber - både danske og udenlandske. Og til dagligt sørger tre mand for at passe og pleje hende.

Der er selvfølgelig tale om verdens ældste hjuldamper - Hjejlen.

Dronningen med på jubilæumsturen

Siden 1869 har de gamle Baumgarten & Burmeister maskiner været det, som driver den gamle skude. I dag sejler Hjejlen turister rundt på Silkeborgsøerne.

I dag får fødselaren visit af en anden berømt kvinde. Dronning Margrethe har nemlig for en stund skiftet kongeskibet Dannebrog ud med Hjejlen, for at tage turen fra Himmelbjerget til Silkeborg.

Kent Rasmussen er fyrbøder på turen og han regner med at skovle ca. 300 kg. kul på Hjejlen på dagens jubilæumstur.

Regner med 150 år mere

Turen med dronningen er en eksakt kopi af den jomfrutur med Hjejlen, som Frederik den Syvende og Grevinde Danner tog for præcis 150 år siden i dag.

Direktør for Hjejleselskabet, Peder Christensen er glad for at vejret viser sig fra sin flotteste side i dag, og han er stolt af Hjejlen, som i dag skinner ekstra meget i solskinnet.

- Jeg regner med at Hjejlen kan tage endnu 150 år på søerne, siger han.

FacebookTwitter