Dronningen gør op med konfliktskyhed

Dronning Margrethe roste i sin nytårstale den danske hjælp ved naturkatastrofer. Terrorisme, der ofrer andre for sin egen håbløshed, kaldte hun rå og kynisk. Og hun opfordrede til at gøre op med den danske konfliktskyhed.

Dronning Margrethe talte traditionen tro direkte fra Amalienborg.

Omfattende naturkatastrofer i blandt andet Pakistan og USA samt flodbølgekatastrofen i Sydøstasien for et år siden har gjort indtryk på dronning Margrethe, der i sin nytårstale betegnede den danske hjælp til katastrofeområderne som "spontan og rundhåndet".

- Og kunne det se ud som om, vi var nok så hurtige og gavmilde dér, hvor også vore egne landsmænd var blandt ofrene, er det dog en glæde at se, hvordan hjælpen til Pakistan nu for alvor er kommet i gang, sagde dronningen.

Hun fremhævede redningsberedskabet, forsvaret, politiet, Røde Kors og de andre humanitære organisationer, store som små.

- De gør Danmark ære, fastslog hun.

Terrorens skygger

Årets mange terrorangreb rundt om i verden har ifølge dronningen kastet sorte skygger - over også Danmark.

Dronningen understregede, at den slags selvmordsattentater synes at ligge fjernt fra danske begreber.

- Alligevel må vi se i øjnene, at ekstreme meninger og handlinger kan virke fristende for unge mennesker, og at det at ofre sig for en sag kan synes heroisk. Men at ofre andre for sin egen vrede eller håbløshed, det er råt og kynisk, det gør ingen til helt. Den skæbne, ønsker vi, ikke skal friste et eneste ungt menneske, som er vokset op her i Danmark.

Dansk konfliktskyhed

I sin tale forsøgte dronningen at gøre op med den konfliktskyhed, som, hun mener, karakteriserer danskerne.

- Skarptskårne synspunkter og kategoriske krav, dramatiske udtalelser har vi ikke let ved at tage alvorligt, og vi reagerer ofte ved enten at fnise eller bliver fornærmede. Men det er vigtigt, at vi både lytter til hinanden og kan tale klart om vore synspunkter samtidig med, at vi siger til, når vi er enige, og når vi er uenige.

Det nye barnebarn

Også Danmarks ny prins, kronprinsparrets førstefødte, fik omtale i farmors nytårstale. Dronningen vurderer, at prinsen, som skal døbes den 21. januar, ikke kun er samlingspunkt for den kongelige familie, men for hele Danmark. Dronningen benyttede talen til at ønske alt godt for "alle unge familier, der i dette år oplever den lykke, det er, at et nyt lille liv lægges i deres hænder".

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk